Privatizarea la Cupru Min va fi reluata anul acesta fara licitatie, negociind cu un investitor strategic

 

Privatizarea Cupru Min, esuata in primavara anului trecut, se va relua anul acesta, dar nu va fi o licitatie, ci se va negocia cu un investitor strategic care isi va asuma investitii pe termen lung.

cupru min abrudStrategia de privatizare a Cupru Min Abrud, compania care este concesionara rezervelor de cupru ce apartin statului roman, va fi schimbata in perioada imediat urmatoare in sensul in care se va renunta la vanzarea catre compania care ofera cel mai bun pret. Potrivit noului sef al Oficiului pentru Privatizare (OPSPI), Gabriel Dumitrascu, vanzarea companiei unei firme care ofera cel mai bun pret s-a dovedit o strategie gresita pentru ca exista riscul de a aparea tot felul de firme paravan care sa ofere un pret bun pe care sa nu-l plateasca niciodata, sau daca obtine pachetul majoritar sa nu faca investitiile necesare care sa faca din Cuprumin una din cele mai mari companii de profil din Europa.

In acest sens, privatizarea Cuprumin se va face prin atragerea unui investitor puternic care sa participe la o majorare de capital in cuantumul unor investitii asumate care sa mareasca productia de la 1,2 milioane de tone de minereu in prezent, catre 3,4 -3,5 milioane de tone. Dumitrascu a avansat si un ordin de marime a acestei majorari de capital – 300 de milioane de euro insa a precizat ca este doar orientativa.

„In primul rand trebuie spulberat gradul de incertitudine legat de continuarea activitatii in conditiile in care autorizatia de mediu a expirat si nu este reinnoita, fapt care a facut marile companii internationale sa fie sceptice cu rpivire la Cupru Min. Investitiile de mediu legate de programul de conformare se ridica la zeci de milioane de euro pe care trebuie sa ni le asumam, esalonat pe mai multi ani, pentru ca societatea Cupru Min sa devina atractiva pentru un nume mare”, a precizat Dumitrascu pentru economica.net. Pentru a rezolva problema cu atorizatia de mediu, Ministerul Economiei pregateste un memorandum care sa se constituie intr-o exceptare de la legea care prevede ca 85% din profitul companiilor de stat sa fie cuvenit dividendelor, pentru ca profitul pe 2012 (circa 5 milioane de euro – n.r) sa fie alocat pentru inceperea investitiilor aferente programului de conformare.

Schimbarea strategiei de privatizare a Cupru Min va deveni act oficial pana la sfarsitul acestei luni, iar privatizarea propriu-zisa este estimata a se finaliza pana la finalul lui 2013.

In 2012, a existat o incercare de a privatiza Cupru Min care a esuat din cauza ca adjudecatarul licitatiei nu a platit in termenul legal banii pe pachetul majoritar. Firma canadiana Roman Copper Corp., infiintata cu doar cateva luni inainte, a licitat 200,8 milioane de euro insa banii nu au fost varsati in termenul legal de 10 zile, drept pentru care licitatia a fost declarata anulata.
La licitatie au mai participat Oz Minerals (Australia) si Dundee Holding BV (Olanda).

Ulterior, Roman Copper a actionat in judecata statul roman pentru anularea licitatiei si a cerut despagubiri de 260 de milioane de euro. Chiar in primele zile ale acestui an, canadienii au renuntat la proces si mai vor inapoi doar garantia de participare de aproape 2 milioane de euro. Potrivit sefului OPSPI, aceasta nu va fi returnata pentru ca legea nu prevede acest lucru.

Cupru Min exploteaza zacamantul de la Rosia Poieni, cel mai mare din Europa, cu rezerve estimate de aproximativ 800 milioane de tone de minereu, care are insa o concentratie de cupru extrem de mica, de 0,3%, ceea ce face ca zacamantul exploatat la suprafata sa aiba nevoie de o tehnologie foarte buna pentru a se obtine profit prin exploatare.

Privatizarile cu investitori strategici au fost intalnite mai ales in perioada guvernarii PSD din 2000-2004, cand, din cauza lipsei de atractivitate, unele companii au ajuns sa fie vandute si pe un euro, principala preocupare a statului vizand continuarea activitatii si investitiile.

economica.net.

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie