Presedintele Consiliului Fiscal: Subiectul sensibil in discutiile cu FMI va fi reforma companiilor de stat

 

Subiectul cel mai delicat care urmeaza sa fie discutat cu misiunea Fondului Monetar International este legat de stadiul reformelor in companiile de stat, unde exista mari intarzieri, a apreciat, luni, presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, intr-o declaratie pentru Agerpres.

ionut dumitru„Aici am avut angajamente foarte clare, amanate de cateva ori. Nu am indeplinit mai nimic din ceea ce ne-am angajat, in ceea ce priveste managementul privat la companiile de stat si in ceea ce priveste listarea acestora pe bursa. Prin urmare, cred ca aici va fi discutia cea mai delicata, intr-un context in care reforma companiilor de stat a fost un punct cheie din acordul in care ne aflam”, a spus Ionut Dumitru.

Acesta considera ca este prematur sa se discute despre un nou acord cu Fondul, atat timp cat mai exista intarzieri in obiective cheie din actualul acord.

„Nu cred ca putem discuta despre un nou acord cu FMI, atat timp cat elemente cheie din actualul acord nu au fost indeplinite. Desi am indeplinit obiectivele de deficit bugetar, in partea de reforme structurale obiectivele au fost, in mare parte, ratate. Mai degraba as vedea o solutie prin prelungirea actualului acord cu cateva luni, pentru a putea rezolva obiectivele pe care ni le-am propus in reforma structurala”, a explicat Dumitru.

In problema Oltchim, presedintele Consiliului Fiscal arata ca exista o „presiune” privind privatizarea sau inchiderea, dar nu din partea FMI, ci chiar o presiune interna, din cauza costurilor mari necesare eficientizarii acestuia.

„Presiunea nu trebuie sa vina din partea nimanui si trebuie gasita rapid o solutie in problema combinatului”, a subliniat acesta.

In ceea ce priveste arieratele companiilor, Ionut Dumitru apreciaza ca „va fi destul de greu de aplicat directiva europeana, Directiva 7, care va intra in vigoare in martie-aprilie si care prevede ca scadenta decontarii sa fie la maximum 60 de zile, achitarea in primul rand a stocurilor si neacumularea de restante mai mari de 60 de zile, in conditiile in care in Romania exista restante care merg si pana la 360 de zile”.

Ionut Dumitru nu considera ca in acest moment discutiile cu Fondul privind preturile la utilitati vor fi complicate insa ar putea fi dificile in punctele in care Romania nu va avea ce raporta.

O misiune a Fondului Monetar International, condusa de Erik de Vrijer, se va afla la Bucuresti, in perioada 15 – 29 ianuarie 2013, pentru cea de 7-a si a 8-a evaluare a Acordului Stand By cu Romania. Misiunea FMI va discuta cu autoritatile romane evolutiile recente economice si de perspectiva, bugetul pentru 2013, progresele in reformele structurale, cat si politica monetara. Misiunea FMI va avea loc impreuna cu o echipa a Comisiei Europene si Bancii Mondiale. Concluziile vor fi facute publice la finalul misiunii.

agerpres.ro.

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie