Monica Macovei: USL nu vrea independenta reala a justitiei

 

Monica Macovei a afirmat vineri ca USL vrea învrajbirea magistratilor pe principiul ,,dezbina si stapâneste”, atitudine care este ,,initiata” de ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, sustinând astfel ca numirea unui procuror în fruntea CSM-ului nu încalca nicio lege, cu atât mai putin Constitutia, relateaza NewsIn.

Monica Macovei,,USL vrea învrajbirea magistratilor pe principiul dezbina si stapâneste. Principiul dupa care actioneaza în aceste zile USL pare sa fie divide et impera. Sau, mai exact: daca nu poti sa-i stapânesti, dezbina-i, initiat de ministrul Mona Pivniceru, executorul dorintelor USL, si sustinut de diversi membri USL pe plan mediatic”, a spus ea într-un comunicat de presa remis NewsIn.

Fostul ministru al Justitiei a precizat ca asistam în aceste zile la ,,un atac sistematic” asupra unor membri ai CSM, iar motivul pentru care USL a pornit actiunea ,,dezbina-i ca sa îi stapânesti” este ca membrii CSM au dat un aviz negativ propunerilor lui Pivniceru pentru posturile de Procuror General si Procuror sef al DNA.

,,Asistam în ultimele zile la un atac sistematic asupra unor membri ai Consiliului Superior al Magistraturii. CSM a dat dovada ca poate fi unit atunci când este vorba de respingerea propunerilor facute de ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, pentru functiile de Procuror General si procuror-sef DNA. Toata tara a vazut prestatia mediocra a candidatilor propusi de Pivniceru. Avizul negativ motivat al CSM de respingere a acestor candidaturi nu lasa loc interpretarilor, dar acest aviz negativ a lovit interesul USL de acaparare a justitiei. Cred ca de aceea USL a pornit actiunea dezbina-i ca sa îi stapânesti”, a opinat democrat-liberala.

Europarlamentarul PDL a punctat faptul ca numirea unui procuror în functia de presedinte al CSM ,,nu încalca nicio lege”, cu atât mai putin Constitutia. ,,Numirea unui procuror în functia de presedinte al CSM, nu încalca nicio lege, cu atât mai putin Constitutia. Pare mai degraba un pretext pentru a începe prigoana împotriva unor magistrati. Vehementa cu care USL si Asociatia Magistratilor din România – condusa pâna nu demult de însusi ministrul Justitiei, si aflata sub tutela judecatoarei Viorica Costiniu al carui sot este judecat pentru coruptie – duc aceasta prigoana ne arata un singur lucru: USL nu vrea independenta reala a justitiei, ci vrea sa îsi scape penalii”, a afirmat ea.

Monica Macovei a sustinut ca ,,CSM a început sa devina o institutie apreciata atât de Comisia Europeana, cât si de Comisia de la Venetia pentru ca si-a înteles în ultima perioada rolul de aparator la nivel public al independentei justitiei în fata celorlalte doua puteri. Judecatorii si procurorii din CSM trebuie sa fie mândri de aceasta”. ,,Sunt datori sa continue si sa nu compromita progresul astfel realizat. De orice tensiune din CSM si din sistemul judiciar vor profita doar cei care vor sa subordoneze justitia”, a completat fostul ministru al Justitiei.

Ea a sustinut ca magistratii angajati în aceasta lupta trebuie sa reflecteze înainte de a lua decizii la efectele actiunilor lor pe plan european, care se vor reflecta în raportul MCV. ,,Magistratii angajati în aceasta lupta sa reflecteze, înainte de a lua decizii, la efectele actiunilor lor pe plan european, care se vor reflecta în raportul MCV. Evaluarea MCV depaseste granitele tarii si determina decizii ale Comisiei Europene si ale Statelor Membre în raport cu credibilitatea si independenta magistratilor din România; sau, implicit, lipsa acestora”, a evidentiat democrat-liberala.

,,Pare tot mai clar ca cineva îsi doreste subjugarea justitiei, inclusiv a CSM, ca parte a sistemului, si ma întreb cine are interesul sa dezbine CSM? Cine are interesul sa-i asmuta unii împotriva altora pe judecatori si procurori? Eu vad un singur raspuns: aceasta este strategia USL pentru a-si subordona justitia. Iar judecatorii, procurorii si întreaga societate trebuie sa se opuna acestui regres”, a conchis Monica Macovei.

Iosif Buble, pesurse.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie