200 miliarde de euro – activele detinute de stat

 

Liviu Voinea, ministrul bugetului, spune ca guvernul a avut o pozitie prudenta si conservatoare in constructia bugetului, iar principalul obiectiv va fi reforma investitiilor statului: vor fi finantate numai cele care sunt finalizate in proportie de 80%.

dosareLiviu Voinea, ministrul pentru buget, a declarat intr-un interviu acordat ZF pe tema bugetului pe 2013 ca guvernul Ponta a inceput acum cateva luni o inventariere a activelor pe care le mai detine statul, atat la nivelul institutiilor publice, cat si la nivelul activelor detinute de companiile de stat.
Conform acestei inventarieri, activele statului – active fixe corporale – ale institutiilor publice si companiilor de stat se ridica la 841 mld. lei, adica aproape 200 mld. euro. In acest moment datoria publica a statului este de 51 mld. euro.

Pana in 2012, timp de doua decenii, niciun guvern nu a facut o actualizare la zi a activelor statului. In multe institutii sunt active care sunt inregistrate la valori istorice. Voinea a spus ca s-a facut si o inventariere a activelor financiare ale statului, urmand ca datele sa fie anuntate ulterior. In interviul cu ZF ministrul a spus ca bugetul pe 2013, ale carui linii directoare au fost anuntate joi de premierul Ponta, urmeaza sa fie definitivat dupa discutiile cu FMI, a carui echipa este asteptata sa soseasca marti la Bucuresti.

Desi pare o liniste intre Guvern si FMI, avand in vedere ca s-au indeplinit o parte din conditii, in special tinerea sub control a deficitului, vor exista discutii aprinse in ceea ce priveste estimarea de PIB pentru 2013. Guvernul Ponta estimeaza un PIB cu o crestere de 1,8%, in timp ce analistii vad un plus de 0,5-1%. Dupa ce a ratat prognozele anterioare, FMI va merge probabil pe o pozitie mai conservatoare si va incerca sa dea PIB-ul mai jos, ceea ce ar implica ajustarea veniturilor si a cheltuielilor. Voinea spune ca au avut loc deja teleconferinte pe tema bugetului cu expertii FMI si ai Comisiei Europene. El afirma ca guvernul Ponta a avut in constructia bugetului o atitudine conservatoare si prudenta. Iar daca agricultura va merge bine, tinta de crestere de 1,8% poate fi atinsa usor.

Va fi un buget de dezvoltare, cu accent pe investitii eficiente, afirma Voinea, dar deficitul bugetar trebuie sa fie ajustat in continuare. Cheltuielile cu salariile bugetare ar urma sa creasca, totusi, in conditiile in care in acest an se va aplica a doua etapa a reintregirii salariilor bugetarilor, respectiv o crestere de 7,4%. in plus, pensiile vor fi indexate cu 4%, iar salariul minim ar urma sa fie majorat de la 700 la 800 de lei daca va fi de acord si FMI.

Reducerea CAS, masura aflata in programul de guvernare, „este dificila”, urmand sa se faca gradual, in perioada 2014-2016, spune Voinea.

Au fost evaluate activele statului (active fixe corporale) la 841 mld. lei:

activele institutiilor publice finantate din bugetul de stat: 277 mld. lei;
activele institutiilor publice finantate din bugetele locale: 301 mld. lei;
activele institutiior publice finantate din bugetele de asigurari sociale: 0,7 mld. lei.
activele totale ale companiilor de stat: 261,5 mld. lei.

zf.ro.

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie