Propunere legislativa: Executarea silita a datornicilor la creditele ipotecare amanata timp de doi ani
O propunere legislativa a fost elaborata pentru amanarea executarii silite a cetatenilor datornici din locuintele personale, pentru o perioada de doi ani, potrivit informatiilor postate pe blogul deputatului PSD Mihai Bogdan Diaconu, initiatorul documentului.
„Intentia nu este de a incuraja neplata datoriilor, fie ele la credite sau la utilitati, ci de a-i sprijini pe cei care nu reusesc efectiv sa isi achite restantele, oferindu-le posibilitatea sa isi revina. Aruncarea lor din locuinte prin executare silita inseamna sfarsitul sansei la normalitate. Vor trebui, desigur, stabilite niste plafoane, in asa fel incat aceasta masura sa ii vizeze pe cei care sunt intr-o situatie sociala delicata – someri, familii cu copii, persoane cu venituri mici”, mentioneaza deputatul in draftul proiectul de lege.
Potrivit situatiei de la finele anului 2012, peste 100.000 de persoane se afla in situatia de risc de evacuare din locuinte in urma contractarii de credite si a imposibilitatii de a achita ratele.
Situatia se refera atat la creditele ipotecare, cat si la restantele contractate pentru alte tipuri de credite. O alta categorie de cetateni este amenintata de evacuare din locuinte din cauza neplatii taxelor la utilitati. Astfel, peste 100.000 de locuinte din toata tara pot fi executate silit de firmele de insolventa sau de firmele de recuperare pentru datorii la intretinere de peste 10.000 de lei, adauga initiatorul in expunerea de motive a proiectului legislativ.
In ceea ce priveste impactul socio-economic al proiectului de act normativ, Mihai Bogdan Diaconu precizeaza ca masura de amanare a evacuarii de locuinte, timp de doi ani, va da posibilitatea familiilor afectate sa-si refaca situatia financiara si sa revina la normalitate.
„Din punct de vedere al bugetului de stat, multi din cei afectati de masura evacuarii vor ajunge sa fie asistati social, ceea ce ar constitui o presiune extrema asupra bugetului asigurarilor sociale. Vor aparea, de asemenea, complicatii de sanatate, de insecuritate, iar foarte multi romani vor cadea intr-un cerc vicios al falimentului personal din care nu vor mai avea cum iesi. In plus, masura evacuarii se va dovedi paguboasa pe termen lung si pentru creditori, banci, firme de utilitati sau firme de recuperare de vreme ce pretul locuintelor va scadea constant din cauza suprasaturarii pietei, asa incat datoriile vor fi recuperate doar partial prin valorificarea locuintelor recuperate in contul datoriilor”, precizeaza deputatul.
Propunerea a fost lansata in dezbatere publica, urmand ca proiectul rezultat in urma consultarii cu cetatenii si cu specialistii din domeniu sa fie depus la debutul sesiunii parlamentare.
2 comentarii
Dar daca s-a cesionat creanta unei firme de recuperare cand plata ratelor se afla la zi,cand ajungi la tribunal si nu se gasesc sumele achitate catre bcr ptr fiica cea mica de recuperare suport colect si cand banii nu se gasesc nici la una nici la alta ,ma judec cu morile de vant oare face cineva curatenie si printre… nu vreau sa pornesc cuvintele urate ptr infractorii care s-au lipit de banci.Ratele nu s-au retras din cont dar executorul a gasit 2800 de euro cheltuieli de executare cand in contract scrie ca acei bani din cont sun ptr rate dar ei nu sunt retrasi?
Felicitari Domnule Deputat Mihai Bogdan Diaconu, pentru initiativa legislativa de a amana cu 2 ani executarea silita a datornicilor la creditele ipotecare.
Ma aflu intr-o situatie similara si sunt in imposibilitatea de a mai achita ratele lunare, 740 Euro/ luna in conditiile in care veniturile au fost considerabil diminuate. Asa cum comenta cetateanul Razvan Mihai, pe exemple concrete, ma regasesc si eu. Am fost buni platnici, nu am refuzat nimic din ce ne-a propus banca, dar am cerut sa platim atat cat ne permit veniturile. URGENTATI ADOPTAREA SI PROMULGAREA ACESTEI LEGI CARE AR FI O MANA CEREASCA PENTRU FOARTE MULTI ROMANI.
CU TOATA STIMA,
Ing. Maria Preoteasa
Eforie Nord