Ministrul Energiei confirma ca o alta companie de stat va intra in INSOLVENTA

 

Remus Borza, reprezentantul Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, a spus de nenumarate ori ca multe dintre companiile de stat sunt in stare de insolventa. Acum confirma acest lucru si noul ministru al Energiei, Constantin Nita.

termoelectricaIntr-un interviu acordat Digi24, noul ministru al Energiei a spus ca „Termoelectrica probabil va intra in insolventa si acele parti viabile care vor putea sa produca la costurile pietei vor ramane. Nimeni nu va mai putea subventiona.”

CET-urile care se afla in subordinea Termoelectrica asigura mare parte din energia electrica consumata de romani, totodata asigurand si energie termica pentru milioane de romani.

Termoelectrica a fost ani la rand cel mai mare datornic al bugetului de stat, mai ales in perioada 2004-2007, dupa ce complexurile energetice din Oltenia au fost scoase din administrarea companiei, Termoelectrica ramanand insa cu datorii de 2 miliarde de lei. Inainte de aderarea Romaniei, autoritatile de la acea vreme au sters cu buretele datoriile companiei, insa Termoelectrica a continuat sa inregistreze datorii. In prezent, compania are poeste 2.000 de salariati si pierderi de zeci de milioane de euro anual.

Nu doar sefii de la Termoelectrica vor fi verificati, ci toti directorii din companiile de stat, iar numarul salariatilor va fi reanalizat. „Cine nu reuseste, pleaca”, spune Nita, care precizeaza ca criteriile de eficienta vor incepe cu bugetele. „Ne uitam la buget. Are venituri, are cheltuielile drastic reduse, are profit? Inseamna ca isi face treaba. Daca nu, inseamna ca nu poate.”

Pe de alta parte, Hidroelectrica nu va iesi din insolventa anul acesta. Chiar daca a reziliat contractele cu „baietii destepti”, compania are blocate investitii de aproximativ 5 miliarde de euro, spune ministrul. „Sunt aproape 300 de obiective incepute la Hidroelectrica si care nu produc. Imaginati-va, fiecare proiect are zeci, sute de milioane de euro ingropati care nu produc. Lucrul asta este inacceptabil intr-o companie care se pretinde a fi foarte serioasa.”

capital.ro.

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie