EFE: Romania este tara cu salariile cele mai mici din intreaga Uniune Europeana

 

Romania este tara cu salariile cele mai mici din intreaga Uniune Europeana si acest lucru, desi avantajeaza companiile, prin mana de lucru ieftina, complica vietile a milioane de persoane, care supravietuiesc cu cateva sute de euro pe luna, se arata duminica intr-o corespondenta EFE de la Bucuresti.

bani la bancomat„Entitatile financiare angajeaza tot mai putin, iar criza datoriilor din zona euro afecteaza Romania”, afirma pentru agentia spaniola de presa Andreea Petrescu, o contabila de 25 de ani, care lucreaza pentru o banca austriaca din capitala si primeste un salariu lunar de nici 1.300 de lei. EFE comenteaza ca in Bucuresti preturile la serviciile de baza si alimente nu sunt cu mult mai mici decat in restul Europei. „In comunism ne permiteam sa ne bucuram de vacante la Marea Neagra, iar acum nici macar nu putem sa economisim, ci mai degraba sa primim pachetele cu mancare pe care ni le trimit parintii”, mai spune tanara intervievata de EFE.

Potrivit statisticilor europene, 22,2 % din populatia Romaniei se afla sub limita saraciei, in vreme ce alte 3 milioane de romani au venituri lunare sub 400 de lei, adica aproximativ 100 de euro, remarca EFE. De asemenea, in analiza mentionata se mai arata ca Romania are o economie de piata libera si feroce, care a provocat sentimentele de nostalgie ale multora fata de vremurile comuniste.

Circa 60% din populatia Romaniei sustine ca se traia mai bine in comunism, din punct de vedere economic, se mai relateaza in corespondenta EFE, potrivit sondajului Institutului pentru investigarea crimelor comunismului si istoria exilului romanesc realizat in mai 2011. Este nostalgia pentru un trecut in care toti erau saraci, desi statul furniza cel putin serviciile de baza, noteaza agentia spaniola de presa, amintind ca, in Romania, salariul minim este cel mai scazut din UE – aproximativ 158 de euro – si aproape la acelasi nivel precum cel din statul vecin Bulgaria.

„Se plateste atat de putin pentru ca la majoritatea locurilor de munca nu se cere o calificare anume, si companiile au o activitate care genereaza putina productivitate”, dupa cum explica analistul Cristian Orgonas. El mai declara pentru EFE ca tipul de munca depinde de angajator si nu de salariat: „multinationalele transfera in Romania o activitate intensa, insa de putine ori se poate observa o linie de productie automatizata”.

Eurostat arata, potrivit unui studiu din 2011, ca doua treimi din populatia Romaniei sunt angajati cu activitati la care nu se cere o calificare specifica. Angajatii calificati din Romania sunt in proportie de 23,1 %, in vreme ce media europeana se situeaza la nivelul de 39,1 %, iar in Germania si Franta sunt in frunte, cu procente de 44 %, respectiv 43 % din populatia apta de munca.

Constantin Popa are 36 de ani si se numara printre aceste persoane fara calificare, relateaza in continuare agentia spaniola de presa. El locuieste in Targoviste si se deplaseaza in fiecare zi in capitala ca sa lucreze in constructii. Salariul lui este de doar 700 de lei pe luna si mai capata alti 100 de lei, la negru. „Supravietuiesc pentru ca o ajut pe sora mea sa aiba grija de un batran la sfarsit de saptamana”, spune el.

Iar economia subterana este foarte extinsa in Romania, semnaleaza EFE, indicand ca aceasta ar putea fi echivalenta cu jumatate din PIB, potrivit unor experti locali. Sub presiunea celor mai joase salarii din UE, premierul social-democrat Victor Ponta a spus ca ar putea propune cresterea salariului minim pe economie la 800 de lei, in fata Fondului Monetar International. O echipa de experti ai Fondului se afla de altfel la Bucuresti, pentru a analiza conditiile unui imprumut care sa evite colapsul finantelor publice – dupa ce, in 2009, Romania a incheiat un acord pentru un ajutor de 20 de miliarde de euro, imprumut care a obligat executivul de la acea vreme, aminteste EFE, sa reduca salariile din sectorul public cu 25% si sa creasca TVA de la 19 la 24%.

agerpres.ro.

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie