Se lasa cu destituiri la CNADNR, deoarece nu s-a actionat prompt in zonele afectate de polei vineri dimineata

 

Angajati ai regionalelor Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania din zonele afectate de polei vineri dimineata s-ar putea alege cu desfacerea contractelor de munca, dupa finalizarea unei anchete care va stabili cui apartine vina pentru ca nu s-a actionat cu material antiderapant, a declarat, vineri, ministrul delegat pentru proiecte de infrastructura de interes national si investitii straine, Dan Sova.

poleiDe asemenea, Sova a aratat ca in contractele de deszapezire aflate in vigoare exista o clauza care arata ca firmele prestatoare in aceasta activitate au obligatia de a plati cu titlul de daune interese o suma de 100.000 de euro pe eveniment, daca nu isi indeplinesc obligatiile prevazute in contract. Aceste evenimente constau in accidente de circulatie, blocarea partii carosabile, coliziuni in lant sau carambol, derapare.

„Vom dori sa actionam aceasta clauza dupa ce vom avea concluziile unei comisii de ancheta ce va stabili pentru toate situatiile intalnite noaptea trecuta si in aceasta dimineata cui apartine vina. Daca este a angajatilor CNADNR din regionala, din sectiile de drumuri, pentru ca nu au sesizat existenta evenimentului si nu au dat ordinul de interventie catre firmele de deszapezire, fireste ca vom lua masuri disciplinare, care vor merge catre desfacerea contractelor de munca. Daca aceste evenimente au fost sesizate si interventia nu a fost la timp sau nu a fost deloc, asa cum se retine in nota Ministerului Administratiei si Internelor, atunci, fireste, vom actiona aceste clauze de despagubiri impotriva firmelor de deszapezire”, a precizat Sova, intr-o conferinta de presa.

El a subliniat ca pe toate sectiile de drum national pe care s-a inregistrat polei vineri dimineata nu au actionat utilaje ale CNADNR.

„CNADNR actioneaza cu autofreze numai in situatii de viscol. Deci, toata responsabilitatea privind materialul antiderapant ce trebuie imprastiat pe drumurile nationale apartine firmelor de deszapezire, normal, cu verificarea indeplinirii obligatiilor de catre sectiile de drumuri nationale privind sesizarea evenimentului, respectiv poleiul. Trebuia sa se dea ordinul de interventie. Daca acest lucru s-a facut si interventia a fost tardiva sau nu a fost deloc vom actiona aceste clauze”, a adaugat ministrul delegat.

El a mai spus ca toate contractele de deszapezire vor fi analizate incepand de luni, 14 ianuarie, pentru a se vedea in ce conditii au fost incheiate si in ce conditii functioneaza corect mecanismul intre unitatile de drumuri nationale ale CNADNR si prestatorii de servicii de deszapezire.

„Exista si acest aspect: cei care sesizeaza evenimentul si cei care dau ordinul de interventie sunt angajati din sectiile de drumuri nationale, deci de la regionalele CNADNR. Trebuie sa verificam cum functioneaza si acest mecanism”, a mai spus Dan Sova.

In urma producerii fenomenului de polei in judetele Gorj, Mehedinti, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Calarasi si in Bucuresti din data de 11 ianuarie, in intervalul orar 5.00 – 11.00, s-au inregistrat 18 accidente de circulatie soldate cu vatamari corporale, fara decesul vreunei persoane, precum si 86 de accidente soldate numai cu pagube materiale.

Pentru neindeplinirea obligatiilor privind asigurarea starii de viabilitate a drumului public (neinterventie sau interventie tardiva) politia rutiera a aplicat 10 sanctiuni contraventionale factorilor responsabili. De asemenea, politistii rutieri au aplicat 22 de sanctiuni contravensionale pentru lipsa anvelopelor de iarna.

agerpres.ro.

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie