Maria Grapini anunta ca impozitul forfetar s-ar putea aplica din semestrul II
Ministrul delegat pentru IMM, Turism si Mediu de Afaceri, Maria Grapini,a declarat vineri ca impozitul forfetar s-ar putea aplica din semestrul al doilea al acestui an, daca studiul privind impactul masurii va fi finalizat in primul trimestru.
„In semestrul II ar putea fi aplicat impozitul forfetar, daca ne miscam repede, adica sa terminam studiul de impact in primul trimestru. Studiul a inceput si trebuie sa il terminam in primul trimestru. Daca nu, nu-l vom putea aplica in acest an”, a spus Grapini intr-o conferinta de presa.
Ea a aratat ca in prezent consilierii ministerului stabilesc numarul de restaurante, pensiuni, baruri si alte structuri care ar putea intra sub incidenta impozitului.
„Nimeni nu a spus ca se aplica de maine. Introducerea se va face dupa realizarea unui studiu de impact. Nu va fi aplicat in primul semestru pentru ca nu se poate, trebuie realizate studii de impact de catre noi si de Ministerul Finantelor. Trebuie sa stii cate baruri sunt, cate restaurante, cate pensiuni. Consilierii culeg date pentru a avea un fond de calcul. in alte tari se aplica la 27 de servicii, probabil ca nu vor fi toate” , a spus Grapini.
Potrivit acesteia, firmele cu afaceri foarte mici nu vor plati, iar impozitul va fi diferentiat pe sectoare.
„Nu poate fi acelasi nivel al impozitului pentru taximetristi si pentru hoteluri. Si taximetristii vor plati, asadar. Vrem sa aplicam impozitul fara sa distorsionam piata si sa introducem o etica in afaceri. Toti trebuie sa plateasca. (…) Cei care nu platesc forfetarul vor fi vizitati de 15 ori pe an de Fisc”, a mai spus Grapini.
Ministrul delegat a anuntat miercuri ca, daca se va aplica, impozitul forfetar va viza doar unele servicii, precum pensiuni, hoteluri, restaurante, saloane de infrumusetare sau spalatorii auto, cuantumul urmand sa fie stabilit dupa discutii cu patronatele de profil.
Premierul Victor Ponta i-a cerut miercuri ministrului pentru IMM sa il ajute sa explice public oportunitatea impozitului forfetar, adugand insa ca va renunta la impozit daca ideea nu este buna, dar atentionand ca astfel se reduc fondurile pentru turism si infrastructura.
In octombrie 2010, Guvernul Boc a decis sa renunte la impozitul minim aplicat companiilor si a analizat varianta introducerii unui impozit forfetar, dar a renuntat la idee invocand dificultatile care ar putea aparea in administrarea unui astfel de sistem, orientandu-se spre revenirea la impozitarea cu 3% a veniturilor microintreprinderilor.
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!