Arafat a prelungit programul de vizite in spitale si a scos taxele de acces in incinta. „Oamenii nu merg la cinema , iar pacientii nu sunt la puscarie”

 

Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii Raed Arafat afirma ca „suparararea” unor reprezentanti ai spitalelor privind noul program de vizitare a pacientilor nu decurge din prelungirea intervalului de vizite, ci pentru ca vor disparea anumite taxe.

Raed Arafat2Arafat a spus, vineri, la Targu Mures, ca argumentele unor reprezentanti ai spitalelor, potrivit carora va creste consumul de dezinfectanti in urma noului program de vizitare a pacientilor, nu au nicio baza, el aratand ca a descoperit ca unii dintre acestia percepeau cate cinci lei pentru vizitele pe care le permiteau in afara programului.

„Toate argumentele acestea ca ne creste consumul de dezinfectanti si ne creste volumul de curatenie nu au nicio baza. Nu vad niciun motiv pentru care sa ne speriem de oamenii care vin sa-si vada bolnavii, oricum lumea intra. La unul dintre spitalele in care erau foarte speriati ca acum le va creste consumul de dezinfectanti am intrat pe site-ul lor si am vazut urmatorul lucru: aveau vizita doua ore pe zi, dar cine voia sa viziteze in afara celor doua ore putea sa vina oricand, dar sa plateasca cinci lei. Eu cred ca acolo este supararea, nu ca noi am facut programul de vizita mai lung, dar noi am zis ca nu mai trebuie ca lumea sa plateasca, pentru ca nu intri nici la cinematograf, nici la teatru si nu te duci acolo de bunavoie, sa intri intr-un loc in care sa-ti faca placere. Tu te duci acolo de nevoie, sa vizitezi un membru al familiei care este internat sau un prieten. Nu este normal sa ti se puna piedici ca sa nu poti face acest lucru si nu este normal sa i se puna piedici pacientului ca sa isi vada apropiatii cand el este internat. Daca pacientul nu e in conditiile in care sa primeasca sau daca nu doreste sa fie vizitat, el poate sa declare acest lucru. Dar nu este normal sa le spui oamenilor «daca doriti sa vizitati pacientul trebuie sa platiti sau trebuie sa dati o taxa, ca va facem o favoare ca vizitati pacientul»”, a spus Arafat.

El a adaugat ca programul de vizitare a bolnavilor a fost modificat intrucat „este absurd” ca familia unui pacient sa aiba voie sa il viziteze doar de trei ori pe saptamana in interval de doua ore, ca si cum bolnavul ar fi „la puscarie”.

„Noua forma este aprobata si este deja in mod normal in vigoare si ieri (joi – n.r.) a fost o declaratie a domnului ministru care a explicat ca el asteapta ca spitalele sa o aplice, pentru ca este un lucru de normalitate. Cand s-a decis sa facem acest program ne-am uitat la ce se intampla pe plan national si eu personal cred ca este absurd ca familia unui pacient sa aiba voie sa il viziteze de trei ori pe saptamana in interval de doua ore. Parca bolnavul este la o puscarie si familia vine sa il viziteze acolo. Bolnavul este la un spital, bolnavul are probleme inclusiv de suport psihologic, inclusiv din partea familiei, iar familia trebuie sa aiba acces la bolnav, bolnavul trebuie sa aiba acces la familia lui si la prieteniu care vor sa il viziteze, bineinteles in limita unui program decent, care sa le permita sa faca asta cand pot ei, in anumite ore, pe care noi le-am extins. Acum programul este zilnic, iar sambata si duminica programul este pe toata durata”, a mai spus Arafat.

In opinia acestuia, programul de vizitare care exista inainte favoriza fenomene precum acela ca apartinatorii sa dea bani pentru a avea acces la bolnav in spital in afara orelor stabilite pentru vizitare.

Citeste articolul integral pe mediafax.ro.

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie