Sistemul platilor anticipate privind impozitul pe profit

 

Începând cu 1 ianuarie 2013, contribuabililii platitori de impozit pe profit, pot opta pentru declararea si plata impozitului pe profit anual, cu plati anticipate, efectuate trimestrial.
bani1Optiunea pentru sistemul anual de declarare si plata a impozitului pe profit se comunica organelor fiscale teritoriale competente pâna la 31 ianuarie inclusiv a anului fiscal pentru care se solicita aplicarea sistemului prin formularul 012 si este obligatorie pentru cel putin 2 ani fiscali consecutivi.
Contribuabilii care aplica sistemul de declarare si plata a impozitului pe profit anual, cu plati anticipate efectuate trimestrial, determina platile anticipate trimestriale în suma de o patrime din impozitul pe profit datorat pentru anul precedent, actualizat cu indicele preturilor de consum, estimat cu ocazia elaborarii bugetului initial al anului pentru care se efectueaza platile anticipate, pâna la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului pentru care se efectueaza plata.
Indicele preturilor de consum necesar pentru actualizarea platilor anticipate în contul impozitului pe profit anual se comunica, prin ordin al ministrului finantelor publice, pâna la 15 aprilie a anului fiscal pentru care se efectueaza platile anticipate.
Contribuabilii care aplica acest sistem, dar care in primul an al perioadei de 2 ani consecutivi obligatorii inregistreaza pierdere fiscalaa, vor efectua plati avand in vedere nivelul sumei rezultate din aplicarea cotei de impozit asupra profitului contabil al perioadei pentru care se efectueaza plata anticipata.
Renuntarea la optiune si trecerea la sistemul de declarare si plata trimestriala a impozitului pe profit, trebuie comunicata organului fiscal competent pâna la data de 31 ianuarie a anului pentru care se solicita aplicarea acestui  sistem.
Avantajul major al acestui sistem ar fi eliminarea calculatiei trimestriale a impozitului pe profit si a ajustarilor fiscale care s-ar preta si, in plus, pentru entitatile economice in crestere economica poate constitui avantaj din punct de vedere al fluxului de numerar prin amanarea la plata a impozitului pe profit din anul curent.

Eurocount si Audit Cluj Napoca

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie