Topul destinaţiilor turistice în 2013
Din miile de posibilităţi de petrecere a timpului liber, care sunt ţările şi locurile cele mai atractive pentru turiştii din întreaga lume în anul care tocmai a început? Topul de mai jos, realizat de CNN, încearcă să stabilească o listă a destinaţiilor turistice care vor da lovitura în anul acesta. Fie că este vorba de o vacanţă liniştită prin oraşele şi munţii din Scoţia, de o călătorie mai exotică în Columbia sau de o escapadă nonconformistă în Amsterdam.
Scoţia este o ţară pe cât de fascinantă, pe atât de surprinzătoare
Scoţia este o ţară pe cât de fascinantă, pe atât de surprinzătoare. Are, pe de o parte, peisaje superbe, oraşe şi sate pline de viaţă, monumente istorice, castele, cultură celtică, dar pe de altă parte are şi zone greu accesibile, suprafeţe întinse de sălbăticie unde simţi că te iei la trântă cu mama natură, scrie scotia.ro. Aici poţi să închizi ochii şi să-ţi imaginezi că eşti la capătul pământului. Nu degeaba se spune că zona muntoasă a Scoţiei este printre ultimele zone neîmblânzite ale Europei.
Majoritatea atracţiilor din Edinburgh se găsesc în Oraşul Vechi, centrul medieval al capitalei Scoţiei. Mai toate locurile şi monumentele din zonă spun povestea unui trecut turbulent şi legendele oraşului misterios de odinioară. Principala atracţie din Oraşul Vechi este, bineînţeles, castelul Edinburgh, cel mai vizitat castel din Scoţia. Urmează Royal Mile, strada istorică de 1.5 kilometri care leagă castelul de palatul Holyroodhouse, reşedinţa oficială a reginei în Scoţia.
Alte atracţii celebre din Oraşul Vechi sunt: Ramsay Gardens, cea mai scumpă zonă rezidenţială din Edinburgh, străzile Grassmarket şi Victoria Street şi cimitirul Greyfriars de pe strada Candlemaker Row (locul de odihnă al celebrului Skye Terrier, Greyfriars Bobby).
Amsterdam atrage prin toleranţă şi individualism
Amsterdamul este o destinaţie potrivită pentru cei care sunt în căutarea unui loc de vacanţă ce oferă atât aerul cosmopolit al unei capitale, cât şi liniştea unui oraş istoric prin clădirile cu aspect învechit. Reperul principal al acestui oraş, renumit pentru toleranţă şi individualism, este cultura sa bogată, reprezentată de nume recunoscute precum Rembrandt, Vermeer, Anne Frank.
O primă impresie a călătorului în Amsterdam este cea de situare cumva între secole, trecând de la arhitectura avansată a aeroportului principal al oraşului, Schiphol, la rusticele clădiri din partea veche a oraşului.
Dacă bucureştenii au Dâmboviţa, Amsterdamul are râul Amstel, dar şi o serie de canale construite pentru a preveni scufundarea oraşului aflat la o înălţime foarte joasă. Iar pe aceste canale, turiştii pot observa case plutitoare, construite pe structura unei bărci, nerecomandate însă persoanelor cu rău de mare.
Amsterdamul oferă privitorului un festin de forme, imagini, culori, clădirile vechi ale oraşului impresionează prin stilul gotic ce le conferă un aer impunător. Turiştii trebuie totuşi să fie foarte atenţi, deoarece în masa de clădiri asemănătoare este foarte uşor să te pierzi.
Columbia a renăscut ca una dintre cele mai „fierbinţi” destinaţii
De vreme ce nu mai este o destinaţie pentru îndrăzneţi şi ţara a lăsat în urmă decadele de război civil, Columbia a renăscut ca una dintre cele mai „fierbinţi” destinaţii din America de Sud, care oferă munţi maiestuoşi, zone de coastă şi junglă, asta fără a mai menţiona siturile arheologice impresionante şi cultura vibrantă. Parcul Naţional Tayrona şi plajele sale superbe sunt un adevărat simbol al părţii din nord a Columbiei, locul unde se găseşte şi celebrul Ciudad Perdida (Oraşul Pierdut). Terasele oraşului pierdut strălucesc de verdeaţă şi declară renaşterea ţării ca destinaţie turistică la răscrucea dintre Caraibe şi America de Sud.
Maroc sau ţinutul întâlnirilor dintre civilizaţii şi culturi
Aflat între Marea Mediterană şi Oceanul Atlantic, între două continente, Europa şi Africa, Maroc a fost întotdeauna ţinutul întâlnirilor dintre civilizaţii şi al schimburilor culturale. În timpuri străvechi acest ţinut se numea Al-Maghrib al-Aqsa (ţinutul de vest), iar după venirea arabilor, denumirea era Al-Mamlaka Al-Maghribiya (Regatul de Vest). Numele de Maroc din zilele noastre, preluat în multe limbi, îşi are originea în numele capitalei iniţiale Marrakesh, iar cuvântul Marrakech derivă din cuvântul de origine berberă Mur-Akush, care înseamnă Ţinutul Zeilor.
În această ţară modernă, dar cu tradiţii antice, timpul capătă repede o altă dimensiune. Şi cum călătorilor li se dă întotdeauna şansa de a descoperi, sau de a se ascunde de civilizaţie, aceştia îşi găsesc liniştea mult visată, relaxarea şi odihna într-un ambient generos. Maroc este ţara africană cu clima cea mai variată, datorită faptului că este cuprinsă între două mări, având la sud lanţul Munţilor Atlas, care împiedică expansiunea deşertului. În „ţinutul răcoros unde arde soarele” ploile ajung toamna şi primăvara, în timp ce vara este călduroasă şi uscată.curierulnational.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!