Ministrul Sanatatii considera ca 75% din spitalele inchise nu au avut legatura cu sanatatea
Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, sustine ca 75 la suta dintre spitale au fost inchise fara discernamant, fara nicio logica, fara nicio legatura cu sanatatea, cu oamenii, ci din ratiuni politice si pentru a bifa in relatia cu FMI reducerea finantarii si a numarului de paturi din aceste unitati.
„Spitalele au fost inchise numai din decizii politice si care n-au legatura cu realitatea, n-au legatura cu cetatenii, n-au legatura cu sanatatea, n-au legatura decat cu faptul ca trebuiau sa bifeze in relatia cu FMI ca au redus un numar de paturi, ca au redus un numar de finantari catre acele spitale, bolnavii nu au contat. Eu sunt deranajat ca au fost inchise spitale fara discernamant, fara niciun fel de logica, fara niciun fel de criteriu”, a declarat, marti, pentru Mediafax ministrul Sanatatii.
Eugen Nicolaescu a spus ca este necesara o restructurare a sistemului spitalicesc, dar aceasta trebuie sa aiba la baza analize si evaluari foarte complexe.
„Eu cred ca o restructurare a sistemului spitalicesc este necesara, dar ea nu trebuie facuta decat dupa analize si evaluari foarte complexe, de comun acord cu autoritatile locale, pentru ca s-ar putea ca autoritatile locale sa preia o serie de obligatii, o serie de atributii. De ce sa nu faca acest lucru? Cred ca asta este drumul corect al colaborarii, al parteneriatului, al evaluarilor profunde si complexe. Deci, din punctul meu de vedere, Ministerul Sanatatii nu trebuie sa fie moasa comunala. Ar fi absurd sa intre ministerul in peste 350 de spitale sa le spuna ce sa faca, cand sa faca, cum sa faca”, a adaugat Nicolaescu.
Ministrul Sanatatii a mai spus ca militeaza pentru un management profesionist si pentru ca autoritatile locale sa fie lasate sa-si faca treaba.
„Autoritatile locale trebuie lasate sa-si faca treaba. Sigur, eu sunt suparat pentru ca nu se respecta managementul profesionist la spitale si ca, dupa ce am plecat, imediat au venit ordonante de urgenta care au adus din nou politrucii in fruntea spitalelor, din pacate. Dar trebuie sa-si asume responsabilitatea impreuna cu comunitatile locale. Au vrut sa aiba politruci si nu profesionisti, sa raspunda in fata cetatenilor din acele comunitati. De ce au facut asa si nu conform legii sau conform normalului, rationalului, ca tot vorbeam de rational. Deci asta e o alta discutie si nu cred ca este treaba ministrului”, a adaugat Nicolaescu.
Un numar de 67 de spitale au fost inchise la 1 aprilie 2011, printr-o decizie a Guvernului, in mandatul lui Cseke Attila. Multe sunt acum centre de permanenta, cu medici de familie, unele s-au transformat in camine de batrani, iar altele, putine, au ramas functionale prin decizii ale instantei. Angajatii din aceste unitati sanitare au fost redistributi in alte spitale sau au putut opta sa ramana in unitatile reprofilate.
Ministerul Sanatatii preciza, in octombrie 2012, ca potrivit datelor centralizate la MS, din totalul celor 67 de spitale inchise pentru reorganizare la 1 aprilie 2011, 21 au fost transformate si functioneaza cu statutul de camin pentru ingrijirea baranilor. Alte zece unitati sanitare au fost redeschise ca spitale, iar sapte au fost reorganizate si functioneaza cu statut de centre multifunctionale.
In aprilie 2011, la doua saptamani dupa inchiderea spitalelor, Cseke Attila, declara ca reprofilarea celor 67 de unitati sanitare va aduce o economie de 175 milioane de lei la bugetul de stat, scopul opririi finantarii fiind, printre altele, ineficienta respectivelor unitati.
La randul sau, presedintele Traian Basescu declara, in aprilie 2011, ca sustine programul initiat de Cseke Attila, afirmand ca reforma in sanatate nu trebuie oprita aici, ci trebuie continuata pe directia consolidarii sistemului de interventie de urgenta.
Basescu arata atunci ca, in acelasi timp, trebuie consolidat sistemul de interventie de urgenta, pentru ca oamenii care au nevoie sa poata fi transportati imediat la un spital dotat, unde sa nu existe riscul de a nu putea fi tratati, „cum se intampla la spitale foarte mici”.
Fostul ministru al Sanatatii Vasile Cepoi spunea, in mai 2012, ca inchiderea spitalelor a lasat fara servicii medicale „o populatie de 30.000, 50.000, de 100.000 de locuitori” arondati unitatilor medicale respective.
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!