Situatie confuza dupa alegerile pentru sefia CSM: o premiera si un epilog amanat
Alegerile pentru functiile de presedinte si vicepresedinte al CSM au sfarsit intr-o situatie confuza, desi prezenta presedintelui Basescu ar fi trebuit sa fie de bun augur pentru reconfirmarea tandemului „inversat” de conducere Alina Ghica – Oana Schmidt Haineala.
Daca Schmidt Haineala a trecut testul, alegerea unui procuror in functia de presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii fiind o premiera in sistemul judiciar, candidatura judecatorului Alina Ghica pentru functia de vicepresedinte a fost respinsa.
Mai mult, inaintea prezentarii proiectului de management al Alinei Ghica, judecatorii Horatius Dumbrava, Adrian Neacsu, Alexandru Serban si Marius Tudose au parasit sala de sedinta, nemultumiti fiind ca aceasta si-a prezentat candidatura doar cu douazeci de minute inainte de sedinta CSM. A fost o situatie fara precedent. La scurt timp dupa plecarea celor patru judecatori, a plecat si ministrul Justitiei, Mona Pivniceru.
Cei patru judecatori au declarat ca este inacceptabil ca Ghica sa informeze despre intentia de a ocupa functia de vicepresedinte al Consiliului cu atat de putin timp inainte de discutarea proiectul de management si au sanctionat-o prin voturi negative.
In 2012, Ghica a candidat impreuna cu Haineala pentru functia de presedinte, respectiv vicepresedinte al CSM, ele depunand un proiect comun de management, situatie care nu s-a repetat vineri, desi de intentia de rocada a functiilor era cunoscuta de ceva timp.
De rocada functiilor de varf in sistemul judiciar s-a vorbit pentru prima data intre Daniel Morar si Codruta Kovesi, respectiv din functia de sef al Directiei Nationale Anticoruptie in cea de procuror general al Romaniei si viceversa. Demersul a fost sugerat de catre presedinteleTraian Basescu inainte de expirarea mandatelor lui Morar si Kovesi. Intre timp, Morar a fost delegat prim-adjunct al procurorului general al Romaniei de catre Kovesi, iar ea a plecat intr-un post la Bruxelles, functia de sef al Ministerului Public ramanand vacanta.
Vineri, la CSM s-a incercat o rocada, insa rezultatul a fost un semi-esec. Schmidt Haineala a obtinut la limita cele zece voturi pentru a fi desemnata in fruntea CSM, insa candidatura lui Ghica pentru functia de vicepresedinte al CSM a fost respinsa.
Situatia a fost discutata de membrii Sectiei pentru judecatori, iar sase membri au cerut revocarea deciziei plenului Consiliului privind alegerea Oanei Schmidt Haineala ca presedinte al forului, invocand blocajul institutional.
Dupa discutii aprinse si acide, cererea de revocare a fost respinsa cu 11 voturi.
Intre timp, Alina Ghica si-a depus din nou candidatura pentru pozitia de vicepresedinte, ceea ce a provocat reactii dure, motiv pentru care judecatorul Cristi Danilet a anuntat ca isi depune candidatura, in incercarea de deblocare a situatiei.
Nici acest compromis nu s-a materializat vineri, Oana Schmidt Haineala anuntandu-i pe ziaristi ca alegerea vicepresedintelui CSM se va face intr-o alta sedinta, saptamana viitoare. Candidatii care vor juca epilogul alegerilor la CSM sunt judecatorii Alina Ghica si Cristi Danilet.
Din 2004, momentul adoptarii Legii magistratilor, este pentru prima oara cand tandemul de conducere al CSM nu este cunoscut integral la finalul zilei de alegeri. Consecinta va fi ca expirarea mandatului se va produce cu doua viteze, nemafiind simultana, astfel constituindu-se un nou precedent.
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!