Incinerarea – practicata in proportie de 36% in Europa si 40% in SUA
Considerata un proces estetic si ecologic, incinerarea este practicata in proportie de 40% in SUA si 36% in Europa. Incinerarea se regaseste cu precadere la protestanti si catolici, in timp ce evreii si ortodocsii sunt mai restrictivi.
Incinerarea este procesul de ardere la temperaturi ridicate (593 grade Celsius) al unui corp mort pana cand raman doar oasele fragile, calcificate. Aceasta cenusa poate fi pastrata intr-o urna, ingropata, imprastiata sau chiar incorporata in obiecte, ca parte din ritualul mortii.
Pe de o parte, protestantii si catolicii permit incinerarea, in timp ce evreii si ortodocsii sunt mai restrictivi. Dupa Primul Razboi Mondial, incinerarea a devenit tot mai populara, reprezentand 36% la nivel de practica in statele europene.
In Rusia, incinerarea e acceptata, intrucat a fost introdusa de regimul ateu din Uniunea Sovietica, care dorea sa sublinieze faptul ca, odata cu moartea, totul s-a terminat, iar ramasitele pamantesti trebuie facute sa dispara.
Newark Star-Ledger, un ziar din New-Jersey, SUA, arata ca peste 40% din decedatii din SUA sunt incinerati, in cele peste 1700. in unele state apusene aceasta rata ajunge chiar la 70%. In Elvetia, incinerarea se regaseste in proportie de 81,95%, in Cehia 79,87%, iar in Suedia 74,03%.
In Franta, un sondaj din 2010 a aratat ca 47% dintre respondenti ar alege incinerarea pentru cei dragi lor, iar 52% ar alege practica pentru ei insisi. Alegerea incinerarii este minoritara in randul credinciosilor – 37% dintre credinciosii din Franta (practicanti sau nu) aleg incinerarea, iar 41% aleg inmormantarea. in schimb, aproape doua treimi dintre non-credinciosi prefera incinerarea.
In Anglia, crestinii prefera sa-si incinereze mortii in proportie de 72,38%, intrucat pamantul pe insula este destul de scump si nu toti isi permit sa-si ingroape mortii. in acest sens, in Marea Britanie exista cel putin 250 de crematorii functionale.
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!