Precizarile privind diferentele la PIB-ul calculat in ultimii doi ani, vor fi publicate vineri de INS

 

Institutul National de Statistica va da publicitatii vineri o serie de precizari privind diferentele la calculul Produsului Intern Brut in ultimii doi ani, au declarat pentru Agerpres experti din cadrul INS.

insAcestia au afirmat ca INS a respectat in totalitate procedurile, iar diferentele nu sunt determinate de erori, ci de faptul ca la datele finale apar elemente noi, care nu pot fi anticipate la datele preliminare.

Mai mult, au adaugat sursele mentionate, si Eurostat a cerut explicatii pentru astfel de diferente iar INS a transmis precizarile tehnice, context in care oficiul european de statistica nu a avut obiectii.

Premierul Victor Ponta a aratat joi seara, la Romania TV, ca presedintele Institutului National de Statistica ar putea fi demis dupa ce institutia a facut o greseala de calcul a Produsului Intern Brut in perioada 2011 – 2012, acesta fiind calculat eronat, mai mare cu 20 miliarde de lei.

„Voi cere pana luni o analiza, iar presedintele Institutului National de Statistic ar putea fi schimbat. Am aflat, la sfarsitul anului trecut, aproape de Revelion, acum mi s-a confirmat, ca o greseala de calcul a INS privind PIB in 2011-2012, o greseala care inseamna 20 de miliarde de lei in plus la PIB, calculate initial si reduse, acum inseamna, implicit, la deficit, cheltuieli mai mici cu aproape un miliard de lei”, a spus Victor Ponta.

INS a publicat pana in prezent datele de evolutia a PIB doar pe primele trei trimestre din 2012.

Economia Romaniei a inregistrat o scadere de 0,5% in trimestrul al treilea din acest an, pana la 153,008 miliarde de lei, comparativ cu trimestrul anterior, in serie ajustata sezonier, iar fata de aceeasi perioada din 2011 diminuarea a fost de 0,6% pe serie bruta, conform datelor provizorii anuntate pe 6 decembrie 2012 de INS.

Tinta de crestere economica pentru 2012 este de 1%. in 2011, economia Romaniei a crescut cu 2,5%.

agerpres.ro.

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie