Judecătorii decid pe 10 ianuarie soarta fostului general Victor Atanasie Stănculescu

 

Judecătoria Buftea urmează să se pronunţe  pe cererea fostului general Victor Atanasie Stănculescu de întreruperea executării pedepsei pe motive medicale. Fostul general execută o condamnare de 15 ani de închisoare în dosarul reprimării revoluţiei de la Timişoara. Săptămâna viitoare la CEDO se va judeca procesul intentat de Victor Atanasie Stănculescu statului român, de încălcare a dreptului la viaţă.

Victor Atanasie Stănculescu

În ultimul cuvânt, Victor Atanasie Stănculescu a arătat că are 84 de ani şi “ar trebui să nu am pretenţii”. „Bărbaţii în România mor la 72 de ani, deci am depăşit media. Anii din închisoare m- au afectat, acum am 80 de ani”, a spus fostul general. Unul dintre avocaţii lui Stănculescu din acest caz a afirmat ca generalul „suferă de 12 patologii cronice”, între care şi de o formă de leucemie, boli ce nu pot fi tratate, în opinia apărării, în reţeaua sanitară a sistemului penitenciar

În timpul procesului a fost pusă în discuţie expertiza medico legală, procurorul arîtând că este vorba de aceleaşi afecţiuni care erau şi într-un raport din octombrie 2012. Avocatul generalului a arătat că medicii nu îşi asumă complicaţiile care ar putea interveni legat de Stanculescu. „Va rugăm să refaceţi expertiza şi să se precizeze pentru fiecare boală recomandările, aparatura, spitalul ş.a.m.d. Să se justifice argumentul pentru care tratamentul în detenţie ar fi la fel cu cel din libertate”, a cerut avocatul.

Avocat: riscul de deces nu este asumat de IML

„Patologiile existente la dosar se agraveaza ca nu se poate trata bine în penitenciar- exista afecţiuni neurologice”, a mai arătat apărătorul lui Stănculescu. A fost adus în dezbatere cazul fostului general Mihai Chiţac, în care ca medicii de la IML au spus că poate fi tratat în penitenciar şi nu a fost aşa. Medicii de la IML arată în actele trimise instanţei că „nu ne asumăm responsabilitatea şi regimul în care Stănculescu este tratat. Pot surveni complicaţii chiar dacă se află în detenţie sau în libertate”. Astfel, arată avocatul, riscul de deces care persistă nu este asumat de IML. „Trebuie sa se recunoască că totusi regimul din spitalele de afară este mult mai bun decât cele din penitenciar”, şi-a susţinut pledoaria avocatul. Procurorul a cerut respingerea cererii.

Condamnaţi şi degradaţi

La 16 octombrie 2008, judecatorii instanţei supreme i-au condamnat pe Mihai Chiţac si Victor Atanasie Stănculescu la câte 15 ani de închisoare pentru omor deosebit de grav, fiind degradaţi. Cei doi au fost încarceraţi în aceeaşi zi, la scurt timp foştii generali formulând cereri în instanţă de întrerupere a executării pedepselor din motive medicale. Fostul generalul Mihai Chiţac a murit, în 1 noiembrie 2010, în locuinţa sa din Capitală, el fiind externat după mai multe săptămâni de spitalizare în urma unor boli cronice. evz.ro

Cuvinte cheie: ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie