Reducerea libertatilor excesive

 

Este necesara cunoasterea ordinii in care opereaza reductiunea liberalitatilor excesive care aduc atingere rezervei succesorale a sotului supravietuitor, numai in ipoteza in care sotul defunct a realizat mai multe liberalitati.

Cod CivilCodul civil, in art. 1096, stabileste regulile privind ordinea in care liberalitatile sunt supuse reductiunii. Astfel:

a) Legatele se reduc inaintea donatiilor [art. 1096 alin. (1) C.civ.].

Aceasta regula prezinta caracter imperativ, astfel incat ea nu poate fi schimbata prin vointa defunctului.

b) Legatele se reduc toate deodata si proportional, afara daca testatorul a dispus ca anumite legate vor avea preferinta, caz in care vor fi reduse mai intai celelalte legate [art. 1096 alin. (2) C.civ.].

Asadar, ca regula, legatele se reduc toate deodata si in mod proportional, indiferent ca sunt universale, cu titlu universal sau cu titlu particular si indiferent ca au fost cuprinse in acelasi testament sau in testamente diferite. In mod exceptional insa, testatorul poate dispune ca anumite legate sa aiba preferinta, caz in care vor fi reduse mai intai celelalte legate.

Aceasta regula prezinta caracter dispozitiv, astfel incat ea poate fi schimbata prin vointa defunctului.

c) Donatiile se reduc succesiv, in ordinea inversa a datei lor, incepand cu cea mai noua [art. 1096 alin. (3) C.civ.].

In virtutea acestei reguli, daca cea din urma donatie nu este indestulatoare pentru intregirea rezervei succesorale a sotului supravietuitor, se va trece la reductiunea urmatoarei donatii.

Georgiana Matache, infolegal.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie