Reglementari pentru lucrul intr-o alta tara UE

 

Cei care vor sa profeseze in alta tara in acelasi domeniu ca in tara de origine trebuie sa se asigure ca profesia respectiva este reglementata acolo si de cele mai multe ori, sa obtina recunoasterea calificarilor si a experientei profesionale, conform legislatiei europene.

Steag Romania-UEPentru a presta servicii temporar in alta tara, ati putea fi nevoit sa trimiteti o declaratie in avans. In cazul in care exercitati o profesie reglementata, cu impact asupra sigurantei si sanatatii publice, autoritatile v-ar putea verifica mai intai calificarile, se arata pe site-ul europe.eu, la sectiunea „Munca”.

Pentru a afla  care sunt aceste profesii si ce tari si autoritati le reglementeaza puteti consulta baza de date a UE. De exemplu, daca doriti sa lucrati ca patiser in Germania, faceti clic pe „Bäcker (DE)”. Pentru a utiliza baza de date, trebuie sa cunoasteti denumirea profesiei in limba tarii care va intereseaza.

Daca nu gasiti profesia dumneavoastra in baza de date si nu stiti daca aceasta este sau nu reglementata in tara in care doriti sa lucrati, trebuie sa contactati unul dintre punctele de contact pentru recunoasterea calificarilor profesionale din tara in care doriti sa lucrati.

Se poate intampla ca profesia dumneavoastra sa fie considerata reglementata in tara de destinatie, dar nu si in tara de origine. Daca profesia pe care o exercitati (si pregatirea necesara) este considerata reglementata in tara in care doriti sa lucrati, dar nu are acelasi statut in tara de origine, probabil va trebui sa dovediti ca ati exercitat aceasta meserie timp de cel putin 2 ani din ultimii 10. Fara aceasta dovada, nu va puteti exercita profesia si nici nu puteti presta servicii temporar in noua tara.

Mai exista posibilitatea ca profesia dumneavoastra sa nu figureze pe lista profesiilor reglementate, dar sa fie considerata parte a unei astfel de profesii.

In termen de 1 luna de la depunerea cererii de recunoastere a calificarilor, autoritatile trebuie sa confirme primirea cererii si sa va solicite documentele necesare. Apoi, trebuie sa ia o decizie in termen de 4 luni de la data depunerii dosarului complet. Daca decizia este negativa, autoritatile trebuie sa explice motivele respingerii. In cazul in care termenul-limita a fost depasit, va puteti adresa justitiei.

In unele tari, anumite profesii sunt reglementate de o asociatie sau organizatie. Daca acesta este si cazul tarii in care doriti sa lucrati, nu veti putea utiliza titlul profesional respectiv decat in momentul in care deveniti membru.

capital.ro.

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie