Liberalizarea preturilor la electricitate si gaze. Efecte asupra IMM-urilor
Odata cu eliminarea tarifelor reglementate la electricitate si gaze, multi intreprinzatori mici ar putea pune lacat pe afacere.
Iulian M., proprietarul unei mici brutarii cu trei cuptoare, din care doua functioneaza pe electricitate, iar unul pe gaze naturale, nu stie daca anul viitor va mai putea oferi celor zece angajati un loc de munca. „Costurile materiei prime au crescut ca urmare a secetei din acest an, iar factura la utilitati a devenit greu de suportat“, povesteste Iulian, adaugand ca ii este frica de ce va urma in 2013. Din septembrie s-au scumpit energia electrica si gazele naturale, iar anul viitor vine cu noi scumpiri, odata cu liberalizarea preturilor energiei electrice si gazelor naturale. Conform calendarului de liberalizare, eliminarea treptata a preturilor reglementate pe piata energiei electrice a inceput de la 1 septembrie 2012 si se va incheia la 1 ianuarie 2014. Iulian se asteapta la o scumpire intre 25% si 40%. In cazul gazelor naturale, procesul de liberalizare a inceput tot in 2012 si va fi finalizat in toamna anului 2014. Conform calculelor Capital, acest lucru inseamna mai mult decat o dublare a pretului final atunci cand va fi incheiata eliminarea preturilor reglementate in cazul acestei categorii de consumatori. „Sa trec cuptoarele de pe electricitate pe gaz nu e o solutie, intrucat factura la gaze se va dubla“, povesteste Iulian, caruia nu-i ramane decat sa scumpeasca painea. „La un calcul estimativ, cred ca ar trebui sa cresc pretul cu 70% pentru a acoperi costurile mai mari cu utilitatile si cu faina de grau“, spune micul intreprinzator, mentionand ca o scumpire a painii cu mai mult de 15% inseamna scaderea vanzarilor cu aproape acelasi procentaj, astfel ca dilema lui continua. „La ora actuala nu am gasit nicio solutie, iar riscul inchiderii acestei afaceri creste pe zi ce trece“, marturiseste Iulian.
Iulian nu este singurul mic intreprinzator care isi vede naruita afacerea de acest proces de liberalizare. In situatia lui se regasesc alte cateva mii sau chiar zeci de mii de intreprinderi mici sau mijlocii. Se putea amana liberalizarea sau nu? Specialistii din domeniu sustin ca, ani la rand, Romania a amanat acest proces, iar acum, impinse de la spate de institutiile internationale FMI, Comisia Europeana etc., autoritatile au aprobat si chiar au pus in practica procesul de liberalizare.
Mai mult, tara noastra este unul dintre statele impotriva carora a fost declansata procedura de infringement pentru lipsa de transpunere in legislatia nationala a directivelor europene pentru energie.
Termenul pana la care UE si-a propus sa aiba o piata comuna a energiei este 2014.
O piata interna de energie, coerenta, competitiva si avantajoasa pentru consumatori se poate obtine, sustin expertii Comisiei, prin liberalizare, eliminarea reglementarii preturilor, diversificarea surselor si rutelor de transport de energie, prin interconectarea retelelor statelor membre si prin posibilitatea oferita consumatorilor, de a alege intre mai multi furnizori.
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!