Americanii au comandat francezilor o nava de croaziera de lux in valoare de 1 miliard de euro

 

Franta a primit o comanda de peste 1 miliard de euro pentru constructia unei nave de lux pentru croaziere comandata de compania americana Royal Caribbean International (RCI), la santierul naval STX din Saint-Nazaire, primul astfel de contract primit in ultimii doi ani.

nava de croazieraContractul include o optiune pentru o a doua nava si reprezinta o insula de optimism intr-un ocean de pesimism, dupa cresterea somajului pentru a 19 luna consecutiv si revizuirea in scadere a datelor privind cresterea economiei franceze in trimestrul al treilea de la 0,2% la 0,1%.

Contractul cu RCI, al doilea mare operator de croaziere la nivel mondial, a fost salutat de guvernul socialist, obisnuit mai mult cu problemele dificile ale PSA Peugeot Citroen, Arcelor Mittal si Alcatel Lucent.

Premierul Jean-Marc Ayrault, fost parlamentar al regiunii Saint-Nazaire, a declarat vineri ca aceasta comanda este o gura de oxigen si un motiv de speranta pentru industria franceza, recunoscand ca a fost implicat personal in negocieri.
„Acest contract de peste 1 miliard de euro reprezinta peste 10 milioane de ore de munca, repartizate pe parcursul a trei ani, pentru santierul naval si subcontractori”, au aratat ministrul Economiei Pierre Moscovici si cel al Comertului Exterior, Nicole Bricq.

Nava va fi livrata la jumatatea anului 2016. Contractul prevede si constructia unei a doua nave, care sa fie livrata in primavara lui 2018, au adaugat cei doi.

Moscovici a promis la jumatatea acestei luni „salvarea santierului naval”, unde au fost construite nave celebre, precum Queen Mary 2 (2002).

Nava de croaziera va avea 361 de metri lungime, 47 de metri latime, o capacitate de 6.360 de pasageri si 2.100 de membri ai echipajului.

Santierul naval din Saint-Nazaire are 2.100 de angajati si circa 4.000 de subcontractori, iar in ultimele sase luni a fost afectat de lipsa comenzilor.

mediafax.ro.

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie