Plangerea deputatului Ion Stan respinsa. Interdictia de a parasi tara ramane valabila
Deputatul Ion Stan ramane cu interdictia de a parasi tara, instanta suprema respingand, joi, plangerea lui fata de masura preventiva luate de procurori in dosarul in care este cercetat pentru trafic de influenta ce viza obtinerea de fonduri pentru campania electorala.
Magistratii inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) au judecat joi, in sedinta secreta, plangerea facuta de deputatul Ion Stan fata de masura interdictiei de a parasi tara.
Dupa deliberari, instanta suprema a respins plangerea formulata de Ion Stan, astfel ca acesta ramane cu interdictia de a parasi tara pe perioada cercetarilor.
La plecarea de la ICCJ, avocatul deputatului a aratat ca desi acesta are sase stenturi pentru afectiunile cardiace de care sufera, nu a uzat de aceste considerente medicale. Avocatul a precizat ca Ion Stan a dorit sa-i fie ridicata interdictia de a parasi tara ca o chestiune de principiu.
Totodata, avocatul a aratat ca doreste urgentarea cercetarilor in acest dosar si trimiterea cat mai rapida a cauzei la judecatorii ICCJ.
Acelasi lucru l-a sustinut si Ion Stan, aratand ca vrea sa fie trimis cat mai repede in judecata pentru a-si dovedi nevinovatia.
In 21 decembrie, Camera Deputatilor a respins, prin vot, ridicarea imunitatii deputatului Ion Stan.
Presedintele PSD, Victor Ponta, declara, dupa respingerea in plenul Camerei a ridicarii imunitatii lui Ion Stan, ca acesta nu mai poate face parte din PSD si ca solutia, in urma votului deputatilor ar fi ca acesta sa demisioneze din Parlament.
Ulterior, deputatul Ion Stan si-a anuntat demisia din PSD.
In 27 noiembrie, ministrul Justitiei a transmis presedintelui Camerei Deputatilor solicitarea Directiei Nationale Anticoruptie de incuviintare a arestarii preventive a deputatului Ion Stan.
DNA a inceput urmarirea penala fata de Ion Stan pentru doua infractiuni de trafic de influenta. In acelasi dosar este urmarit penal si soferul deputatului, Florin Sarca, pentru complicitate la trafic de influenta.
Procurorii DNA arata, in ordonanta de incepere a urmaririi penale, ca Ion Stan a cerut 130.000 de lei de la persoana care l-a denuntat, bani care urmau sa fie folositi pentru cumpararea de combustibil pentru unele autoturisme folosite in campania electorala a deputatului. De asemenea, de banii respectivi urmau sa fie cumparate alimente care sa fie impartite alegatorilor in preajma alegerilor din 9 decembrie.
in schimb, Ion Stan i-ar fi promis omului de afaceri Nicusor Dima, denuntatorul din acest dosar, ca ii va obtine contracte cu statul, prin influenta pe care o are asupra unor functionari cu putere de decizie.
„In zilele de 16, 19, 21 si 22 noiembrie 2012, invinuitul Stan Ion a primit, prin intermediul lui Sarca Florin, patru transe a cate 15.000 lei fiecare, o parte din bani fiind folositi pentru achizitionarea unor materiale de promovare ce urmau a fi impartite in campania electorala”, au aratat procurorii DNA.
Totodata, procurorii il cerceteaza pe Ion Stan si pentru ca ar fi primit, in perioada mai-iunie 2009, in mod indirect, in beneficiul PSD, produse pentru campania electorala in valoare de aproximativ 100.000 de euro.
In referatul trimis de DNA Camerei Deputatilor, prin care s-a solicitat incuviintarea arestarii lui Ion Stan, procurorii au aratat ca deputatul a beneficiat de foloase materiale din partea denuntatorului sau.
Deputatul Ion Stan i-ar fi cerut denuntatorului sau, omul de afaceri Nicusor Dima, „cate doua milioane, de benzina”, pentru cele 600 de masini pe care intentiona sa le foloseasca in campanie, la randul sau Dima estimand ca este vorba despre „un miliard, un miliard doua sute”.
Potrivit interceptarilor din dosar, Ion Stan i-ar fi solicitat denuntatorului sau sa il ajute financiar in campania electorala, acesta precizand procurorilor ca in 2009 a platit pentru peste 155.000 de galeti rosii care au fost impartie in campania electorala pentru europarlamentare.
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!