Dezvaluiri – Dosarele Revolutiei

 

Dictatorii Nicolae si Elena Ceausescu, condamnati la moarte si executati in urma cu 23 de ani, in 25 decembrie 1989, au fost trimisi in judecata printr-un rechizitoriu de doar doua pagini. Rechizitoriul a fost scris de mana de procurorul militar Dan Voinea, la acea vreme maior de justitiei, pe genunchi, in elicopterul care il ducea launitatea militara din Targoviste, in 24 decembrie 1989, deci cu o zi inainte de judecarea, condamnarea si executarea sotilor Ceausescu, acuzati de genocidsubminarea puterii de statacte de diversiune sisubminarea economiei nationale.

In rechizitoriu, Dan Voinea, fost sef al Parchetelor Militare dupa 1990, in prezent general in rezerva, i-a acuzat pe Nicolae si Elena Ceausescu ca au actionat direct si premeditat pentru a distruge poporul roman si nationalitatile conlocuitoare. De asemenea, potrivit rechizitoriului, cei doi au ordonat sa se traga in demonstrantii care au manifestat pasnic in decembrie 1989 si au distrus sau adus in stare de neintrebuintare uzine, instalatii, cai de comunicatii, aducand astfel atingere securitatii statului.

Prezentam in continuare rechizitoriul intocmit de procurorul militar, maior de justitie Dan Voinea, in data de 24 decembrie 1989:

Procuror militar, maior de justitie Voinea Dan, din cadrul Directiei Procuraturilor Militare.

Examinand dos. nr. 1 S.P./1989 privind peinculpatii Ceausescu Nicolae si Ceausescu Elena, cercetati pentru savarsirea infractiunilor de genocid prev. de art. 357 cod penal; subminarea puterii de stat prev. de art. 162 din codul penal; actele de diversiune prev. de art. 163 din codul penal; subminarea economiei nationale prev. de art. 165 al.2 din codul penal

Constat urmatoarele:

Inculpatii Ceausescu Nicolae si Ceausescu Elena in calitatile indeplinite pe linie de stat si de partid, au actionat direct si premeditat in scopul de a distruge poporul roman si nationalitatile conlocuitoare, supunand intreaga colectivitate de oameni din tara noastra la conditii de existenta sau tratament de natura sa duca la distrugerea fizica si ordonand sa se traga in masele de demonstranti care au manifestat pasnic in mai multe orase din tara in perioada 16 – 22 decembrie 1989.

Inculpatii, mai mult decat atat, au ordonat desfasurarea de actiuni armate care au slabit puterea de stat, au distrus si adus in stare de neintrebuintare uzine, instalatii, cai de comunicatii, aducand astfel atingere securitatii statului si au folosit o organizatie din cele prevazute in art. 165 pentru subminarea economiei nationale, asa cum rezulta din probele existente la dosar.

Fata de cele de mai sus, in baza art. 262 pct. 1 lit. a din c.pr.pen

Dispun

– Punerea in miscare a actiunii penale si

– Trimiterea in judecata a inculpatilor in stare de arest:

1. Ceausescu Nicolae, fiul lui Andruta si Maria, nascut la data de 26 ianuarie 1918 in com. Scornicesti jud. Olt, cu domiciliul stabil in Bucuresti, Bdul Primaverii nr. 50 sect. 1, pentru savarsirea infractiunilor prevazute de art. 162, art. 163, art. 165 al. 2 si art. 357 din codul penal, cu aplicarea art. 33, 34 si 41 alin. 2 din c.pen

2. Ceausescu Elena, fiica lui Nae si Alexandrina, nascuta la data 7 ianuarie 1916, in com. Petresti, jud. Dambovita, cu domiciliul in Bucuresti, B-dul Primaverii nr. 50 sect. 1, pentru savarsirea infractiunilor prev. de art. 357 alin. 1 lit. a si c din codul penal, art. 162, art. 163, art. 165 al. 2 din c. penal cu aplicarea art. 33, 34 si 41 alin. 2 din c.pen.

In baza art. 264 din codul de procedura penal, dosarul se trimite la Tribunalul militar exceptional instituit in temeiul Hotararii Consiliului Frontului Salvarii Nationale din data de 24 decembrie 1989, respectiv Tribunalul militar teritorial Bucuresti”.luju.ro

* Cititi aici rechizitoriul intocmit de procurorul militar Dan Voinea privindu-i pe Nicolae si Elena Ceausescu

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie