Propunerile Ministrului Justitiei pentru sefia DNA si Parchetul General transmise presedintelui

 

Ministrul Justitiei, Mona Pivniceru a transmis presedintiei propunerile pentru functia de procuror sef al DNA si procuror general. Ioan Irimie a fost propus pentru functia de procuror sef al DNA, iar Tiberiu Nitu pentru cea de procuror general. Cei doi ai primit aviz negativ de la sectia de procurori a CSM. Mona Pivniceru a declarat însa ca, în ciuda avizului negativ, va transmite presedintelui Traian Basescu cele doua propuneri. Pivniceru a criticat sectia de procurori a CSM pe motiv ca unii procurori au avut ca obiectiv sa-i puna în dificultate pe Irimie si Nitu.

Mona Pivniceru 1Ioan Irimie si Tiberiu Nitu au participat la doua interviuri, unul sustinut la Ministerul Justitiei care a fost nepublic, iar unul la CSM care a fost transmis în direct. În urma interviului din cadrul sectiei de procurori a CSM cei doi au primit aviz negativ. În raportul întocmit de sectia de CSM se arata ca cei doi nu sunt potriviti pentru a ocupa cele doua functii din sistemul judiciar.

În motivarea avizului negativ pentru procurorul Ioan Irimie se mentioneaza ca acesta nu „este la curent cu realitatile din cadrul DNA”, a oferit raspunsuri neconvingatoare în cadrul interviului de la CSM si modul sau de prezentare nu a convins Sectia de procurori ca are „capacitatea de a se impune ca lider în fata personalului DNA”. Despre procurorul Tiberiu Nitu, sectia de procurori a CSM spune ca are un autocontrol scazut, o rezistenta scazuta la stres si irascibilitate.

Ministerul Justitiei a realizat si o analiza a comparativa a celor doua proceduri, cea de la minister si cea de la CSM. MJ critica dur interviul sectiei de procurori de la CSM mentionând ca singurul scop al interviului a fost sa evidentieze carentele celor doi candidati.
Analiza MJ mai arata ca la interviului de la MJ ”atmosfera a fost destinsa” pe când la interviul de la CSM atmosfera a fost una tensionata. ”Interviul organizat de sectia de procurori lasa impresia unei pregatiri prealabile, în special în ceea ce priveste stabilirea în comun si respectarea unor reguli de desfasurare”, se arata în raportul MJ.

Ministerul Justitiei mai sustine ca membri sectiei de procurori au încalcat regulile unui interviu de acest gen. ”Aceste încalcari au privit exigente de fond, dar si element de atitudine ale unor dintre membrii sectiei, care au fost centrati pe punerea în dificultate a candidatilor. Actiunile lor au avut un caracter sistematic si au condus la alterarea semnificativa a climatului de comunicare si de interactiune, cu efecte grave asupra relevantei interviului”, se mai arata în documentul MJ.

Decizia este la presedintele Basescu

Practic dupa ce propunerile au fost trimise catre presedintiei, Mona Pivniceru paseaza decizia în acest caz presedintelui Traian Basescu. Potrivit procedurii dupa ce ministrul Justitiei a finalizat procedura si dupa ce sectia de proceduri a CSM a emis avizul (în cazul nostru un aviz negativ) cele doua propuneri ajung pe masa presedintelui. Presedintele Traian Basescu are posibilitatea sa refuze cele doua propuneri dar trebuie sa îsi motiveze refuzul.

Purtatorul de cuvânt al Administratiei Prezidentiale, Bogdan Oprea  a declarat pentru gândul ca cele doua propuneri însotite de dosarele aferente nu au ajuns la acesta ora la presedintie dar ca probabil vor ajunge în cursul zilei. Bogdan Oprea a precizat ca potrivit legii nu exista un termen în care presedintele Traian Basescu trebuie sa analizeze cele doua propuneri. ”Dupa ce presedintele va analiza cele doua dosare, decizia va fi prezentata public”, a declarat Bogdan Oprea.

Biro Attila,  gandul.info

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie