Noutati despre aur
Aurul este activul care a salvat economiile investitorilor în ultimii ani de criza si care se bucura tot mai mult de atentia acestora. Site-ul Zerohedge.com a publicat o lista cu informatii despre acest metal pe care putini oameni le cunosc.
1) China nu este cel mai mare consumator de aur din lume asa cum s-ar putea crede, India fiind pe primul loc la acest capitol si ca acopera circa 30% din consumul mondial de aur. În trimestrul al treilea din acest an consumul de aur al Indiei s-a ridicat la 223,1 tone, în timp ce China împreuna cu Hong-Kong si Taiwan au consumat 185,1 tone de aur. Totusi în ultimii ani India a pierdut teren în fata Chinei.
2) Desi China este cel mai mare producator de aur din lume este înca are nevoie de importuri pentru a-si acoperi consumul propriu. China si Australia sunt principalii producatori la nivel mondial, detronând Africa de Sud, care traditional ocupa primul loc în topul producatorilor. Cea mai productiva mina de aur nu se gaseste însa în niciuna dintre aceste tari ci în Papua Noua Guinee, unde dintr-o singura mina s-au extras în anul 2011 circa 63 de tone de aur (echivalentul a 2 milioane de uncii).
3) Fondul Monetar International detine 2.814 tone de aur, ocupând locul trei în ceea ce priveste rezervele de aur la nivel mondial, mai mult decât Franta (2.434 de tone), China (1.054 de tone) sau Japonia (765 de tone). Daca instrumentul ETF pe aur, SPDR GLD ETF, ar fi inclus în topul mondial, acesta ar ocupa locul al cincilea, cu 1.289 de tone. Acesta este un tip de fond de investitii listat pe bursa care permite investitorilor sa profite de evolutia pretului la aur.
4) Desi aurul este înca cel mai folosit în industria de bijuterii, cererea din sectorul investitional a urcat puternic în ultimul deceniu. Astfel, daca în 2002 doar 21,5% din aur era destinat acestui sector, în trimestrul al treilea din 2012 ponderea a urcat la 40,1%.
Pe plan european însa 91% din totalul consumului de aur a fost destinat investitiilor în aur fizic în trimestrul al treilea, cererea pentru aur urcând mai ales în contextul incertitudinilor cu privire la moneda euro.
5) Instrumentele financiare ETF (exchange traded funds n.red.) reprezinta piata cu cea mai mare crestere pentru aur, de 56% pe parcursul ultimului an.
Fondurile de acest tip au reusit sa atraga în continuare un volum sustinut de bani de la investitori pentru plasamente în aur desi pe ansamblu cererea pentru aur fizic a scazut cu 10,3% în aceeasi perioada.
6) Oamenii de stiinta au descoperit ca în asteroidul Eros de câtiva zeci de kilometrii se gaseste mai mult aur decât a fost extras pâna în prezent de pe toata planeta Pamânt si contine si alte metale rare a caror valoare totala a fost estimata la 20.000 de miliarde de dolari.
Conform Organizatiei Mondiale a Aurului (WGC) sub scoarta terestra se gaseste circa 51.000 de tone de aur, iar anual se extrage circa 730 de tone. Se estimeaza de asemenea ca 20 de milioane de tone de aur se afla în oceane.
7) Etalonul aur- moneda este folosit din timpuri stravechi care dateaza din anul 211, de pe vremea imperiului Roman. Inflatia a facut ca de-alungul timpului valoarea aurului sa creasca vertiginos raportat la moneda de schimb. De exemplu aurul s-a apreciat cu mai mult de 9.000% din 1911, când o uncie de aur valora 18,92 de dolari, fata de 1.700 de dolari, nivelul atins în acest an.
8) Raportul dintre indicele Dow Jones si pretul aurului, care exprima cât aur este necesar pentru a cumpara o unitate din indicele american, este un indicator foarte bun pentru a semnala conditiile dificile din economie. În general, când indicatorul scade sub valori precum 1 sau 2 economia trece prin recesiune puternica. Nu este însa cazul în prezent având în vedere ca raportul este de circa 7,6.
9) Aproape 40% din aurul la nivel mondial este recuperat prin reciclare, fie ca este vorba de topirea bijuteriilor, monedelor sau implanturilor dentare desi productia de aur a crescut de la un an la altul.
10) Daca tot aurul din lume ar fi acordat Statelor Unite si vândut la pretul din prezent ar valora 10.000 de miliarde de dolari, dar tot nu ar fi suficient pentru a acoperi datoriile SUA, care se cifreaza la 16.500 de miliarde de dolari.
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!