Noua conducere a CSM-ului va fi aleasa in ianuarie 2013

 

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) se reuneste în data de 4 ianuarie pentru a alege noul presedinte si noul vicepresedinte, care vor conduce Consiliul în anul 2013.

SEDINTA - PLEN - CONSILIUL SUPERIOR AL MAGISTRATURIIMandatul actualei conduceri CSM – Alina Ghica, presedinte, si Oana Schmidt-Haineala, vicepresedinte – expira în 6 ianuarie.

Pâna în prezent, nu si-a anuntat nimeni oficial candidatura pentru cele doua posturi de conducere din CSM, însa membrii Consiliului îsi pot depune candidaturile chiar si în timpul sedintei.

Potrivit site-ului CSM, pe ordinea de zi a sedintei plenului din 4 ianuarie se afla atât alegerea noii conduceri, cât si prezentarea raportului de activitate al Consiliului Superior al Magistraturii pe anul 2012.

CSM are în componenta sa 19 membri: noua judecatori si cinci procurori alesi de magistrati în adunarile generale ale instantelor si parchetelor si validati de Senat, doi reprezentanti ai societatii civile alesi de Senat si trei membri de drept – ministrul Justitiei, presedintele ÎCCJ si procurorul general al României. Mandatul membrilor alesi este de sase ani, fara posibilitatea reînvestirii.

Presedintele si vicepresedintele CSM sunt alesi dintre cei 14 membri alesi, având dreptul sa candideze doar cei noua judecatori si cinci procurori alesi în adunarile generale ale instantelor si parchetelor. Nu pot candida la functiile de presedinte si vicepresedinte membrii de drept ai CSM: presedintele Înaltei Curti de Casatie si Justitie, procurorul general al României, ministrul Justitiei si reprezentantii societatii civile.

Conducerea CSM este aleasa prin votul membrilor plenului iar daca presedintele este judecator, vicepresedintele trebuie sa fie procuror si invers.

CSM este condus actualmente de Alina Ghica, în calitate de presedinte, si de Oana Schmit Haineala, vicepresedinte. În timpul mandatului celor doua, CSM a fost în centrul a nenumarate controverse, din care nu au lipsit acuzatiile de partizanat politic în favoarea lui Traian Basescu.

Conform site-ului luju.ro, în ianuarie, Oana Haineala vrea sa ajunga primul procuror presedinte al CSM, iar vicepresedinte vrea sa ajunga Alina Ghica.

cotidianul.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie