Cand intra in vigoare pensiile speciale

 

Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu (PNL), a anuntat ca guvernul intentioneaza sa reînvie sistemul pensiilor speciale pentru anumite categorii profesionale, precum militarii sau politistii, introducând pensiile ocupationale. În plus, în premiera, si agricultorii ar putea beneficia de un sistem special de pensie.

Mariana Campeanu 1Este vorba despre doua propuneri de legi care sa schimbe sistemul national de pensii, introducând pensiile ocupationale. Ministrul Muncii nu a dat un termen clar pentru introducerea acestor sisteme, însa a spus ca pâna în 2016 USL va lucra în acest sens.

La vremea dezbaterii proiectului privind pensiile ocupationale, multi parlamentari au fost în favoarea lui, de altfel acesta fiind si adoptat în Parlament, în 2007.

Practic, acest sistem prevedea ca o categorie profesionala sa îsi poata înfiinta propriul fond de pensii, supravegheat si autorizat de sistemul national de supraveghere a pensiilor private. Acest fond urma sa functioneze ca unul privat, facând investitii care sa aduca profit contributorilor. Pensiile provenite din acest sistem ar urma sa fie suplimentare fata de cele provenite din sistemul public, la care participa toata lumea.

“Avem o propunere de lege care trebuie sa intre în functiune. Este necesara o perioada minima de contributii, fixata prin lege. Pot face parte din acest sistem agricultorii. Dar orice categorie dintr-un anumit grup profesional care e destul de mare sa formeze un sistem va putea sa îsi faca pensii ocupationale, asa cum sunt cei din sistemul de militarizare, la fel medicii ar putea, daca doresc sa se constituie într-un astfel de sistem, precum si avocatii, magistratii”, a declarat ministrul Mariana Câmpeanu, la un post de stiri.

În 2010, guvernul PDL condus de Emil Boc a restructurat sistemul public de pensii, eliminând pensiile speciale la care aveau dreptul militarii, cadrele MAI, parlamentarii, magistratii, aviatorii sau diplomatii. Aceasta schimbare a survenit de comun acord cu specialistii Fondului Monetar International, ambele parti fiind de acord ca sistemul românesc de pensii nu este sustenabil si risca sa intre în colaps.

Luni dimineata, vicepremierul Liviu Dragnea a confirmat însa ca guvernul Ponta intentioneaza sa revina la vechiul sistem, fara a da detalii despre cum ar urma sa functioneze acesta.

“Trebuie sa ne uitam cu atentie, sa analizam cu atentie si sa le dam consideratia necesara celor care lucreaza în structurile Ministerului de Interne. Acesti oameni au foarte multe privatiuni. Chiar acum, în aceasta perioada, jandarmi, politisti, lucratori din Ministerul de Interne au fost în prima linie în lupta cu zapezile. De asemenea, ordinea publica si siguranta noastra o asteptam de la structurile din Ministerul de Interne. Poate trebuie sa tinem cont de lucrul asta atunci când facem o analiza în ceea ce priveste drepturile salariale si nu numai”, a declarat Liviu Dragnea (PSD), într-o conferinta de presa la Guvern.

Agricultorii sunt luati sub aripa statului

În ce priveste agricultorii, ministrul Mariana Câmpeanu a explicat ca Guvernul vizeaza introducerea unui sistem similar celui din Franta, dezbatut si în România în 2007, însa eliminat de Guvernul Boc, în urma introducerii sistemului unitar de pensii. Astfel, agricultorii ar urma sa contribuie la sistemul de pensii sezonier, în functie de când câstiga bani din munca lor, iar statul ar urma sa puna în numele lor o suma de bani similara cu cea depusa de ei.

“Exista o propunere de lege speciala pentru oamenii care lucreaza la sate, nu neaparat numai în agricultura, un sistem care se practica în Franta si care acolo a dat rezultate. Este cel legat de o combinatie între contributia platita de cel din agricultura si un stimulent care ar veni din partea statului. Daca o persoana care lucreaza în agricultura contribuie cu 10 lei, statul îi mai adauga înca 10 lei sau 20 de lei. Daca introducem acele sisteme de pensii pe conturi personale, s-ar putea ca si persoanele care lucreaza în agricultura, atunci când îsi vad banutul acolo în contul lui, sa înceapa sa contribuie”, a spus Mariana Câmpeanu.

Pensiile speciale costau statul român aproximativ 800 de milioane de euro pe an, conform cifrelor avansate de fostul premier Emil Boc. Categoriile profesionale care beneficiau de ele contribuiau la sistemul de pensii o perioada mult mai scurta de timp decât restul cetatenilor, în schimb primeau la pensie sume mult mai mari decât contributia lor. Pensiile erau calculate, în principal, pe baza ultimelor salarii primite, fara sa respecte contributiile propriu-zise la sistemul de pensii.

Andrei Luca Popescu, gandul.info

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie