Cine construieste Spitalul Colentina?

 

În sfârsit, a patra licitatie pentru construirea Spitalului Colentina s-a încheiat. Ea a fost câstigata de Strabag AG, în asociere cu Com Nord. Trebuie spus ca Strabag este compania de constructii care a ridicat si celebrul spital vienez AKH. În acelasi timp, mai trebuie adaugate câteva amanunte. Pâna acum s-au mai desfasurat înca alte trei licitatii pentru construirea acestui asezamânt spitalicesc. Si toate au fost anulate. Explicatia este nespus de simpla. Batalia pentru construirea celui mai mare spital de dupa 1989 presupune un buget de peste 50 de milioane de euro. Toata lumea a tras sfori si toti participantii, în stilul licitatiilor din România, au încercat sa ia fata competitorilor si sa câstige în baza a tot felul de argumente, care mai de care mai trasnite si mai deocheate. Nu lipsesc nici trucurile. Adica asocierile si firmele capusa, specializate mai ales în lobby si influenta. E cazul firmei Bog’Art, clientul de nadejde la mai toate marile proiecte si licitatii. Raul Doicescu, omul de casa al PDL-istilor (dar si al altor guverne), a fost în mai toate cazurile omul de lobby. Mai mare mirarea ca la aceasta licitatie au lipsit Tehnologica Radion si AB Construct, firmele lipite întotdeauna la marile societati europene mai ales pentru preluarea obligatiilor la ”intern”. Din discutiile purtate cu unii participanti am înteles ca Bog’Art (prezenta într-un consortiu de înca 8 societati comerciale) a si început deja sa faca demersuri pe la primarie si pe la Guvern pentru a sari de pe ultimul loc în pozitia de câstigator.

Spitalul ColentinaLa sfârsitul licitatiei si la deschiderea ofertelor, pe locul 1 si cu cel mai mic pret s-a situat oferta facuta de Strabag, Odelgamed si Com Nord, care au oferit împreuna un pret de 215.423.359 lei. Pe locul doi s-a situat asocierea Alpine Bau GMBH, Rotary Constructii si Inter-medio GMBH cu 219.330.995 lei. Pe locul trei, comisia de licitatie a clasat oferta firmei CMB Societa Cooperativa Muratori (Italia) cu 222.745.713 lei. Iar pe ultimul loc, cooperative lui Raul Doicescu, alcatuita din Bog’Art si alte companii, cu o oferta grasa, de 230.678.478 lei.

Ce este cu proiectul noului Spital Colentina? Pozitia si istoria acestui asezamânt fac din Spitalul Colentina unul dintre cele mai importante centre medicale din România. Istoria spitalului, lunga de peste 150 de ani, este ea însasi eleocventa pentru ce s-a întâmplat dupa 1990 (tot felul de tunuri si asocieri fantomatice). Iata varianta prescurtata a unui autor român:

Spitalul Colentina a debutat la 1859 cu furaciuni si lucrari de mântuiala

”Construirea noului spital «Noul Pantelimon» sau «Colentina» s-a început dupa planul de constructie întocmit de arhitectul M. Hartl si aprobat de Scarlat Grigore Ghica dar în iulie 1859 s-a constatat ca materialele utilizate erau de proasta calitate iar lucrarile ajunse la soclu nu întruneau calitatile necesare.Comisia din partea Directiei lucrarilor publice instituita de Eforia Spritalelor a ajuns la concluzia ca lucrarile efectuate si chiar terenul nisipos nu prezentau nici un fel de garantie si propuneau încetarea lucrarilor si renuntarea la aceasta constructie. O a doua comisie propune prin raportul depus in 3 August 1861 demolarea totala a lucrarilor efectuate si întocmirea unui nou plan de constructie. Având în vedere noile conditii, lucrarile au reînceput în anul 1862 pentru un singur pavilion si s-au finalizat la sfârsitul anului 1863 constructia fiind inaugurata de domnitorul Alexandru Ioan Cuza la 24 ianuarie cu ocazia aniversarii a cinci ani de la Unirea Principatelor Române (de notat ca fondurilor strânse pentru constructie li s-a adaugat si donatia de 2000 de galbeni a domnitorului Alexandru Ioan Cuza)”.

Spitalul Colentina 2014 – o mare platforma medicala a Bucurestilor

Nu demult, Sorin Oprescu anunta centrul de cercetari medicale din cadrul Spitalului Colentina. E vorba de o investitie cu bani europeni de peste 22,5 milioane de euro, cu aparatura moderna de analize si tratamente.Centrul de cercetare va functiona în cladirea medicala B a Spitalului Colentina. Centrul va fi dotat cu peste 300 de echipamente si dispozitive medicale cu un cost de aproximativ 9,8 milioane de euro. Aparatura medicala achizitionata va fi destinata mai multor specialitati medicale: dermatologie, neurologie, anatomie patologica, cardiologie, alergologie, gastroeneterologie, recuperare medicala, ortopedie, imunologie si reumatologie.

Este lesne de înteles de ce batalia pentru adjudecarea proiectului si a constructiei Spitalului Colentina antreneaza atâtea interese, de la primarul general si Primaria Capitalei pâna la conducerea Spitalului si a Ministerului Sanatatii, precum si ale furnizorilor de echipamente medicale. Ne aflam în fata celui mai mare buget pentru o unitate spitaliceasca dupa 1989 si toti vânatorii de licitatii nu concep ca ar putea-o rata.

Vom încerca sa va tinem la curent si cu aceasta batalie care pentru unii este marele tun al anului 2013, pentru altii, o proba de foc, iar pentru bucuresteni, un mic pas pe lungul drum de redresare a sistemului public de asistenta medicala.

Vlad Dumitras, cotidianul.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie