Importantele modificari ale Legii Invatamantului

 

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 864 din data de 19 decembrie 2012 a fost publicata Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 92/2012 privind luarea unor masuri in domeniul invatamantului si cercetarii, precum si in ceea ce priveste plata sumelor prevazute in hotarari judecatoresti devenite executorii in perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2013.

Principalele modificari aduse Legii educatiei nationale nr. 1/2011

StudentiOrdonanta de urgenta, in principal, abroga mai multe incompatibilitati prevazute de Legea educatiei nationale nr. 1/2012.

Astfel, potrivit actului normativ, numarul studentilor-doctoranzi care pot fi indrumati simultan de catre un conducator de doctorat se stabileste de catre senatul universitar. Pana in prezent, un conducator de doctorat putea indruma simultan maximum 8 studenti-doctoranzi, aflati in diverse stadii ale studiilor de doctorat.

Se abroga interdictiile referitoare la exercitarea functiei de rector, astfel ca, persoanele care ocupa o functie de conducere sau de demnitate publica vor avea dreptul sa fie in acelasi timp si rectori, cu exceptia membrilor Guvernului sau a secretarilor de stat care au obligatia sa sa suspende din functia de rector.

De asemenea, se abroga dispozitiile care stabileau ca functia de rector este incompatibila cu detinerea de functii de conducere in cadrul unui partid politic, pe perioada exercitarii mandatului.

Se elimina dispozitiile care interziceau ocuparea oricarei functii de conducere in universitatile de stat, particulare si confesionale, dupa implinirea varstei de pensionare.

Personalul didactic din invatamantul preuniversitar, cu gradul didactic I sau cu titlul stiintific de doctor poate fi mentinut, cu aprobarea anuala a consiliului de administratie, ca titular in functia didactica pana la 3 ani peste varsta de pensionare, la cerere, conform metodologiei aprobate prin ordin al ministrului educatiei, cercetarii, tineretului si sportului.

Numarul de ore platite in regim de plata cu ora, pentru un profesor titular din invatamantul universitar, va putea sa depaseasca norma didactica minima.

Se abroga dispozitiile care interziceau in invatamantul superior de stat, particular si confesional ocuparea oricarei functii de conducere sau de administrare, la orice nivel al universitatii, dupa pensionare.

Se introduce prevederea ca personalului didactic care a avut calitatea de titular i se poate recunoaste aceasta calitate, anual, de catre senatul universitar, cu conditia renuntarii la pensie pe perioada in care ramane titular.

Pentru ocuparea functiei didactice de profesor universitar, se elimina conditia cu privire la detinerea atestatului de abilitare.
Noua definitie a abilitarii se limiteaza la: “certificarea calitatii unei persoane de a conduce lucrari de doctorat”. Pana in prezent, abilitarea era definita ca “certificarea calitatii unei persoane de a conduce lucrari de doctorat si de a ocupa functia didactica si de cercetare de profesor universitar.”

Ordonanta de urgenta modifica si prevederile referitoare la numarul de ore din planurile cadru pentru invatamantul preuniversitar si la ponderea disciplinelor obligatorii, in sensul ca detaliile privind numarul de ore, disciplinele obligatorii si numarul de ore alocat acestora, respectiv numarul de ore alocat disciplinelor optionale va fi stabilit prin planurile cadru aprobate prin ordin al ministrului educatiei, cercetarii, tineretului si sportului.

Alte prevederi:

Se introduc noi reglementari referitoare la ocuparea functiilor didactice de profesor pentru invatamantul prescolar si primar.

Astfel, absolventilor liceelor pedagogice, filiera vocationala, profilul pedagogic, specializarea invatatoreducatoare, ai scolilor postliceale pedagogice, ai colegiilor universitare de institutori sau ai altor scoli echivalente, incadrati in invatamantul prescolar si primar, li se recunoaste indeplinita conditia pentru ocuparea functiilor didactice de profesor pentru invatamantul prescolar, respectiv profesor pentru invatamantul primar, pe baza diplomei de licenta.

Educatorii si invatatorii incadrati in sistemul national de invatamant au dreptul sa isi continue activitatea in functiile didactice din invatamantul prescolar, respectiv invatamantul primar pe care le ocupa, cu conditia absolvirii studiilor universitare de licenta, in profilul postului, in cel mult 6 ani de la intrarea in vigoare a a ordonantei de urgenta.

Modificarea OUG nr. 75/2005 privind asigurarea calitatii educatiei

Se elimina prevederile care stabileau ca membrii consiliului ARACIS nu pot exercita mai mult de doua mandate.

ARACIS va fi condus de un consiliu alcatuit din 25 de membri, din care 23 de cadre didactice din invatamantul superior si 2 studenti, reprezentanti ai federatiilor studentesti din Romania. Pana in prezent, consiliul ARACIS era alcatuit din 15 membri plus 2 studenti.

Membrii Consiliului ARACIS vor fi selectati, prin concurs, conform unei proceduri proprii publicate anterior declansarii selectiei.

In decursul anului 2013, pana la finalizarea procedurilor de evaluare externa a ARACIS, coordonate de “European Association for Quality Assurance in Higher Education” ENQA, inclusiv pana la confirmarea listarii in “European Quality Assurance Register for Higher Education” EQAR, ministrul educatiei, cercetarii, tineretului si sportului numeste, provizoriu, membrii Consiliului ARACIS dintre persoanele care au avut aceasta calitate.

juridice.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie