Piata de capital in 2012

 

Piata de capital româneasca a evoluat în trend cu tendintele economice, iar acestea cu asteptarile din zona politica.

Nicolae GhergusSchimbarea majora a configuratiei politice si aparitia la jumatatea anului a unui guvern care a propus doar mecanisme de cheltuire a banilor publici în domeniul „strategic” al majorarii pensiilor si salariilor bugetare, fara nicio politica de crestere si cu taieri ale bugetului de investitii, au determinat ocolirea României de catre investitiile straine, fie ele directe sau de piata de capital. Este extrem de dramatic ca singurul fapt pozitiv din politica economica din 2012 a Guvernului ramâne „pansamentul” aplicat de FMI, însa grija acestuia de a-si recupera creditul nu poate sa tina loc de viziune de dezvoltare durabila.

Practic, este primul an de dupa perioada 2000-2003 când nu avem evenimente pozitive în domeniul bursier.
Evenimentele negative principale sunt reprezentate de închiderea a aproape 10 intermediari, dintre care trei nume sonore din sistemul bancar: ING, Unicredit, RBS. Un eveniment asteptat însa, când s-a vazut clar ca diviziile de piata de capital ale bancilor reprezinta simple „anexe” ale acestora, în care delasarea si, pe alocuri, slaba pregatire a angajatilor, dublata de aparitia unei concurente agresive, creativa si profesionista (din partea Swiss Capital), au determinat conducerea bancilor, sub diverse pretexte corporative de „restrângere strategica” sa îsi piarda optimismul privitor la profitabilitate.

Sunt aceleasi banci care, împreuna cu cele ce rezista înca, au initiat la începutul anului o schimbare majora la conducerea Bursei de Valori Bucuresti, schimbare determinata exclusiv de argumentul „pentru ca putem”, fara un plan si fara vreo viziune strategica asa cum s-au asteptat fondurile de investitii si persoanele fizice care le-au sprijinit.

Tot un sentiment ambiguu a fost creat si de selectia directorului general, al carui unic contact marcant cu piata de capital a fost fiasco-ul de la tentativa de vânzare a actiunilor Statului de la Petrom, selectie care a reusit sa scada moralul si celor mai înversunati contestatari ai predecesorului sau. De partea cealalta, Bursa de la Sibiu, la „competitie” cu cea de la Bucuresti, a aratat, la rândul ei, prin alegerea lui Cristian Sima în functia de Presedinte-Director General, ca poate exista o era „post-Ancuta” mult mai terifianta, si, nefiind actionar sau participant la Sibex, ma voi opri la acelasi sfat pe care l-am repetat de ani buni prietenilor care au investit la Sibiu, fara nicio umbra de ironie, ca lichidarea voluntara ar fi cea mai înteleapta decizie investitionala a actionarilor.

Din nefericire însa pentru toata lumea, cel mai important pol în actionariatul de la Sibex este reprezentat de SIF-uri, institutii pentru care justificarea deciziilor investitionale proaste în fata actionarilor nu reprezinta uneori nici macar o optiune.
În contextul anului 2012 al SIF-urilor, ar fi de mentionat „revolutia de catifea” de la SIF Banat Crisana, în care „deznodamântul” major a dus la schimbarea lui Ioan Cuzman, însa doar dintr-un birou în altul si „revolutia avocatilor” de la SIF4 Muntenia, în care deja este nevoie de câteva procese ca sa se afle cine conduce institutia si cât mai poate ignora SAI Muntenia votul actionarilor, baricadat în spatele prevederilor unui act constitutiv care nu a întrunit niciodata votul pe care îl solicita pentru modificare.

Este primul an de dupa 2003 când în perspectiva urmatoarelor 6 luni nu vad nimic îmbucurator în plan politic, economic si în cel al Pietei de Capital.

Probabil ca anul viitor vom simti din plin o alta lovitura majora, plasata discret si chiar împotriva recomandarilor CNVM de catre minis-trul de Finante, „Tichia de margaritare” – taxa pe tranzactiile financiare – va majora costurile investitorilor cu procente cuprinse între 20% si 30%, având în rândul statelor promotoare rolul declarat de a taxa si descuraja speculatiile financiare, la care însa România nu era obligata sa adere….

Anuntul acesteia a sosit tocmai în perioada în care intermediarii îsi ascuteau sabiile razboiului intern pe comisioane si supravietuire, cu Bursa si Depozitarul Central ca decidenti în rol principal, încercând sa ascunda în spatele „politicii” pierderea a 50% din capitalizare, de la instalarea noului Consiliu si justificarile pe care vor trebui sa le prezinte actionarilor.

Nicolae Ghergus, Director General, Confident Invest, bursa.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie