Ideea Elenei Udrea de recuperare a hotelurilor abandonate, preluata de Guvernul Ponta

 

Guvernul va creste de 10 ori impozitele pentru hoteluri privatizate si nefolosite sau va rascumpara acele unitati lasate in paragina, aceasta a doua varianta fiind propusa de mai multe ori de fostul ministru de resort Elena Udrea pentru recuperarea hotelurilor vandute „pe nimic” de Guvernul Nastase.

hotel abandonatMasurile indreptate impotriva investitorilor care au cumparat in trecut hoteluri din patrimoniul statului, dar le-au scos ulterior din circuitul turistic lasandu-le in paragina, sunt incluse in programul de guvernare prezentat de Guvernul Ponta II pentru intervalul 2013-2016.

La capitolul privind masurile fiscale pentru „stimularea” turimului romanesc, documentul prevede cresterea de 10 ori a taxelor si impozitelor pentru structurile hoteliere privatizate si nefolosite sau rascumpararea de catre stat a structurilor hoteliere privatizate si lasate in paragina, modernizarea si reprivatizarea lor.

Aceasta a doua varianta luata in calcul de Guvern, respectiv de recuperare de catre stat a structurilor hoteliere privatizate si abandonate, a fost evocata de mai multe ori de catre fostul ministru al Turismului Elena Udrea, sustinuta inclusiv ca un repros la adresa politicii de privatizare derulate de Guvernul condus de Adrian Nastase in 2001-2004.
Ultima declaratie pe aceasta tema a fost sustinuta de Udrea in Parlament, in calitate de deputat, in luna septembrie, cand a cerut continuarea investitiilor initiate de PDL in infrastructura din Delta Dunarii si arata ca Guvernul Ponta trebuie sa recupereze mai multe hoteluri privatizate „pe nimic” de Guvernul Nastase „catre Sorin Ovidiu Vantu si fratii Micula”.

Cererea facea parte dintr-o declaratie politica a Elenei Udrea, sustinuta „imediat dupa ce liderii USL s-au reunit in Delta pentru a-si imparti colegiile parlamentare”.

„Eu cred ca, in Delta, trebuie recuperate mai multe hoteluri si unitati de cazare care au fost privatizate pe nimic in timpul guvernarii Nastase catre Sorin Ovidiu Vantu si fratii Micula. Complexul Turistic Rosu sau Hotelul Delta din Sulina sunt doar doua exemple concludente in acest sens. in timpul mandatului meu, s-a analizat intens care sunt posibilitatile exproprierii acestora si intoarcerii lor in circuitul turistic. Este un lucru care ar trebui sa fie continuat si de noul Guvern, putand fi dovada unei schimbari de optica fata de turism si, in cele din urma, chiar fata de avutul national”, a spus Udrea la acel moment.

Declaratia politica a fost sustinuta dupa ce fosta conducere a Ministerului Turismului a anuntat ca vrea sa nationalizeze hotelurile din statiunea Vidra din judetul Valcea, structuri abandonate aflate in administrarea sindicatelor, in conditiile in care infrastructura de cazare din zona nu a atras nicio investitie de zeci de an. Aceasta avertiza ca proprietarii de hoteluri din statiuni balneare care le-au cumparat „pe nimic” si le tin in paragina risca amenzi sau chiar sa ramana fara unitati, in baza Legii exproprierii.

In mai 2010, Udrea a anuntat de altfel ca firma Hercules, controlata de omul de afaceri Iosif Armas si care administreaza majoritatea hotelurilor din statiunea Herculane, se afla in executare silita, iar hotelurile urmeaza sa fie repuse de catre stat in circuitul turistic prin scoaterea la licitatie.

mediafax.ro.

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie