Reglemetarile antrepozitelor fiscale

 

Prin O.U.G. nr. 87/2012 Guvernul a adus modificari Codului fiscal in privinta regimului juridic al antrepozitelor fiscale.

In Monitorul Oficial nr. 857 din 18 decembrie 2012 a fost publicata O.U.G. nr. 87/2012 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal.

Antrepozit fiscalIn cadrul actului normativ sunt aratate motivele care au stat la baza adoptarii ordonantei de urgenta.

Astfel, tinand cont de necesitatea implementarii unor masuri in vederea inlaturarii cauzelor ce au determinat declansarea procedurilor de infringement din domeniul antrepozitelor fiscale pentru depozitarea produselor accizabile,
intrucat neconformarea la prevederile dreptului Uniunii Europene in domeniu va avea drept consecinta declansarea etapei contencioase a procedurilor de infringement in cauzele deschise impotriva tarii noastre in ceea ce priveste restrictionarea accesului operatorilor economici la autorizarea antrepozitelor fiscale pentru depozitarea produselor accizabile, tinand seama ca potrivit graficului asumat prin documentul de pozitie adoptat in cadrul negocierilor de aderare la Uniunea Europeana, Romania trebuie sa atinga nivelul minim al accizelor pentru motorina la 1 ianuarie 2013,
in considerarea faptului ca aceste elemente vizeaza interesul general public si constituie situatii extraordinare, a caror reglementare nu poate fi amanata.

Detinerea produselor accizabile, atunci cand accizele nu au fost platite, poate avea loc numai intr-un antrepozit fiscal.

Cererea de autorizare ca antrepozit fiscal

Capacitatea maxima de productie a instalatiilor si utilajelor in 24 de ore, in cazul locului propus pentru productia produselor accizabile, si/sau capacitatea de depozitare, in cazul locului propus pentru depozitarea exclusiva a produselor accizabile, declarate pe propria raspundere de persoana fizica ori de administratorul persoanei juridice care intentioneaza sa fie antrepozitar autorizat.

Conditii de autorizare

Locul urmeaza a fi folosit pentru producerea, transformarea, detinerea, primirea si/sau expedierea produselor accizabile in regim suspensiv de accize. In cazul unui loc ce va fi autorizat numai ca antrepozit fiscal de depozitare, volumul mediu trimestrial al iesirilor de produse accizabile estimate la nivelul unui an trebuie sa fie mai mare decat limitele prevazute in normele metodologice, diferentiate in functie de grupa de produse depozitate si de accizele aferente produselor depozitate.

Georgiana Matache, infolegal.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie