Presa germana despre pericolul in care se afla democratia din Romania

 

Incotro o va apuca Romania dupa investirea guvernului Ponta II? Justitia si democratia romaneasca se afla in mare pericol, sunt de parere comentatorii occidentali, scrie Deutsche Welle.

presa strainaDesemnarea ca premier a plagiatorului Victor Ponta, unul dintre pucistii, a caror lovitura de stat parlamentara din vara a fost condamnata – fie si in termeni diplomatici – de prestigioasa institutie a Consiliului Europei, care este Comisia de la Venetia, n-a scapat neobservata presei apusene.

De grabnica desemnare a liderului PSD ca prim-ministru se ocupa toate marile cotidiane germane. Ziarul berlinez Die Welt se multumeste sa semnaleze evenimentul intr-o scurta nota, in timp ce Frankfurter Allgemeine Zeitung ii consacra o lunga relatare, iar Süddeutsche Zeitung un succint dar incisiv editorial.

Cotidianul din Frankfurt aminteste de afirmatia presedintelui care, inainte de alegeri, se declarase gata sa ingurgiteze la nevoie „o broasca, dar nu sa inghita un porc”, sugerand ca nu l-ar desemna ca premier pe Victor Ponta. Basescu isi manifestase ingrijorarea ca liderul PSD ar putea scoate Romania din orbita ei occidentala, „plasand-o in zona gri dintre est si vest”.

FAZ releva ca, la Bucuresti multi se asteptasera ca Basescu sa tergiverseze cel putin nominalizarea premierului. Ziarul aminteste insa ca desemnarea unui candidat independent „ar fi putut antrena o noua suspendare a presedintelui si n-ar fi avut sanse de succes dupa triumfala victorie a USL”. in plus, „Comisia Europeana ii fortase mana” presedintelui, seful ei, Barroso, afirmand ca se bucura sa coopereze cu Ponta si Basescu.

Dar cotidianul din Frankfurt nu omite sa atraga atentia asupra verdictului „de condamnare a guvernului Ponta, de catre Comisia de la Venetia a Consiliului Europei, pentru numeroasele incalcari ale Constitutiei” de care executivul condus de liderul PSD s-a facut vinovat. Cand? in timpul „crizei politice din vara care a culminat cu suspendarea lui Traian Basescu”.

Dar cum evalueaza cotidianul din Frankfurt momentul actual si viitorul Romaniei? intr-un mod pe cat de clar, pe atat de pesimist. „Odata cu desemnarea lui Ponta s-a incheiat luni era celor 8 ani de reforme care a debutat in 2004 cu magistrala victorie a lui Basescu in fata lui Adrian Nastase”. Fiindca „nominalizarea lui Ponta echivaleaza cu recunoasterea faptului ca acest curs reformist nu mai poate fi continuat”.

Potrivit ziarului, Basescu a izbutit in trecut „tot mereu sa compenseze lipsa unor majoritati parlamentare utilizandu-si la maximum prerogativele constitutionale” spre a perpetua reformele. Or, USL dispune acum de o majoritate parlamentara de doua treimi prin care va putea schimba constitutia si ingradi prerogativele prezidentiale.

Ziarul aminteste si de motivul crearii Comisiei de la Venetia. infiintarea ei a avut drept scop sa sfatuiasca noile democratii in chestiuni constitutionale. Aflam in context despre amanunte din verdictul Comisiei, de probabila motivare politica a suspendarii lui Basescu, de lipsa dovezii ca presedintele ar fi incalcat Constitutia, de criticile suscitate de faptul ca i s-au alocat CCR doar 24 de ore spre a-si adopta avizul, caruia nu i s-a dat citire in parlament. Si care n-a fost dezbatut in forul legislativ.

Mai aflam despre atacurile asupra judecatorilor si modul „in care guvernul Ponta a abuzat in repetate randuri de ordonante de urgenta utilizand acest instrument impotriva Constitutiei, intre altele spre a sustrage deciziile parlamentare controlului de catre Curtea Constitutionala”.

Un pesimism acut in privinta intentiilor celor care, la Bucuresti, detin painea si cutitul se desprinde si din paginile ziarului german de stanga, Süddeutsche Zeitung. Editorialul despre Romania, semnat de Klaus Brill, se intituleaza clar si fara echivoc: „Democratia in pericol”. Autorul se arata uimit de celeritatea deciziei presedintelui de a-l desemna premier pe Victor Ponta. Basescu „n-a avut alternativa” dupa victoria categorica in alegeri a USL, care „a stabilit clar vointa electoratului”.

Dar ziaristul german nu crede catusi de putin ca in Romania se va restabili linistea. in primul rand pentru ca Basescu nu ar fi „omul care sa dea inapoi in interesul tarii. Iar in al doilea rand pentru ca nici Ponta nu e un om de stat responsabil caruia sa-i poti incredinta fara grija binele comun”.

Fiindca, potrivit cotidianului, „planurile USL de schimbare a constitutiei nu prefigureaza in orice caz nimica bun”. Clare sunt si remediile acestei situatii. E nevoie de vigilenta maxima. in termenii autorului german, „Romania are nevoie in continuare de grija critica a Uniunii Europene. Daca invingatorii in alegeri vor sa puna din nou catuse justitiei pentru ca au in randurile lor atat de multi activisti care tremura de frica procurorilor, trebuie adoptate sanctiuni dure. Tocmai acum democratia este in pericol, in Romania. Si tocmai lui Ponta nu merita sa i se acorde incredere in Uniunea Europeana, dat fiind comportamentul sau de pana acum”.

capital.ro.

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie