Curtea Constitutionala a decis. Numirea de catre Parlament a unor membri ai CNA este constitutionala

 

Curtea Constitutionala a decis, joi, cu majoritate de voturi, ca Hotararea Parlamentului din 30 octombrie privind numirea unor membri ai CNA este constitutionala, respingand astfel sesizarea deputatilor PDL.
Curtea Constitutionala (CC) a luat, joi, in discutie sesizarea de neconstitutionalitate formulata de deputatii PDL in cazul Hotararii Parlamentului din 30 octombrie privind numirea unor membri ai Consiliului National al Audiovizualului (CNA).

curtea constitutionala„In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala retinand ca, potrivit jurisprudentei sale, pot fi supuse controlului de constitutionalitate hotararile Parlamentului care afecteaza valori sau principii constitutionale sau organizarea si functionarea autoritatilor si institutiilor de rang constitutional, cu majoritate de voturi, a respins, ca inadmisibila, sesizarea de neconstitutionalitate a Hotararii Parlamentului 44/2012. Considerentele care au stat la baza acestei solutii au avut, in principal, in vedere faptul ca autoritatea publica vizata, Consiliul National al Audiovizualului-autoritate publica autonoma sub control parlamentar – nu este reglementata in Legea fundamentala, nefiind asadar de rang constitutional si ca procedura de numire a membrilor Consiliului National al Audiovizualului este de rang legal”, se arata intr-un comunicat de presa al CC.

Decizia Curtii este definitiva si general obligatorie.
Potrivit sesizarii formulate de deputatii PDL, hotararea privind numirea unor membri in CNA ar incalca dispozitiile articolului 1, alineatele 3 si 5 din Constitutie.

Majoritatea judecatorilor Curtii Constitutionale au apreciat ca sesizarea deputatilor PDL este inadmisibila.

„Argumentatia retinuta in motivarea solutiei pronuntate de Plenul Curtii Constitutionale va fi prezentata in cuprinsul deciziei, care se va aduce la cunostinta celor doua Camere ale Parlamentului si se va publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I”, se mai arata in comunicatul citat.

In 30 octombrie, plenul reunit al Senatului si Camerei Deputatilor i-a votat pe Viorel-Vasile Buda  (PNL), Lorand Turos (UDMR), Maria Monica Gubernat (PSD), Rasvan Popescu (PSD), Florin Gabrea (Presedintie) si Laura Corina Georgescu (Guvern) in calitate de membri titulari ai CNA.

Totodata, plenul reunit i-a votat pe Nicoleta Nicolae Ioana (PNL), Orsolya Eva Borsos (UDMR), Gheorghe Balasoiu (PSD), Mircea Valeriu Deaca (Presedintie) si Alexandru Ion Giboi (Guvern) in calitate de membri supleanti ai CNA.

Candidatii propusi de PDL, respectiv Ioan Onisei – membru titular si Marius Iurascu – supleant, nu au intrunit voturile necesare validarii, ca si Avram Craciun – membru titular propus de UNPR.

Potrivit Legii audioviziualului, candidaturile se aproba cu voturile majoritatii parlamentarilor prezenti. Votul a fost secret, cu buletine de vot.

Cei sase noi membri ai CNA, care au un mandat de sase ani, au fost numiti in conditiile in care mandatele a sase membri titulari ai Consiliului expira in decembrie. Cei sase membri ai CNA ale caror mandate expira in decembrie sunt Rasvan Popescu (presedintele CNA), Ioan Onisei, Gelu Trandafir, Valeriu Mircea Deaca, Constantin Dutu si Lorand Turos.

In urma votului dat de plenul Parlamentului, doar Rasvan Popescu si Lorand Turos isi vor continua activitatea in CNA.

Rasvan Popescu si-a inceput activitatea in CNA in anul 2000, numarandu-se printre cei mai longevivi membri ai Consiliului. Popescu este si presedinte al CNA din anul 2007.

Lorand Turos si-a inceput efectiv activitatea in CNA in martie 2012. Propus de UDMR, Lorand Turos a fost numit de Parlament membru titular in CNA pentru perioada de mandat ramas dupa ce Attila Szasz, fost membru al Consiliului, si-a dat demisia. La momentul numirii sale, Lorand Turos ocupa functia de director executiv comercial al Societatii Nationale de Radiocomunicatii.

In afara de cei sase membri ai CNA nou numiti, din Consiliu mai fac parte Narcisa Iorga, Cristina Trepcea, Christian Mititelu, Mihai Malaimare si Valentin-Alexandru Jucan, ale caror mandate vor expira fie in 2014, fie in 2018.

Mai precis, Iorga, Trepcea, Mititelu si Malaimare au fost validati ca membri titulari ai CNA in octombrie 2008, de Parlament, fapt pentru care mandatele lor vor expira in 2014. Narcisa Iorga a fost propusa ca membru al CNA din partea Presedintiei, Mihai Malaimare si Christian Mititelu au fost propusi de Guvern, iar Cristina Trepcea – de Camera Deputatilor.

Pe de alta parte, Valentin-Alexandru Jucan a fost numit membru titular in CNA in februarie 2012. Jucan a fost propus pentru aceasta functie de grupurile parlamentare ale PDL, iar mandatul sau va expira in 2018.

Numirea in plenul Parlamentului a noilor membri ai CNA Viorel Vasile Buda, Lorand Turos, Maria Monica Gubernat, Rasvan Popescu, Florin Gabrea si Laura Corina Georgescu vine dupa ce pe pe 23 octombrie acestia au fost validati de Comisiile parlamentare pentru Cultura. Atunci, votul s-a dat in absenta PDL, partid care la momentul respectiv analiza daca are temei legal sa conteste un eventual vot al plenului, in privinta noilor membri ai CNA, la Curtea Constitutionala.

Potrivit articolului 11 din Legea audiovizualului, CNA este compus din 11 membri si este numit de Parlament, la propunerea: Senatului – 3 membri; Camerei Deputatilor – 3 membri; Presedintelui Romaniei – 2 membri; Guvernului – 3 membri.

Membrii Consiliului sunt garanti ai interesului public si nu reprezinta autoritatea care i-a propus. Durata mandatului membrilor Consiliului este de 6 ani, iar numirea acestora se face esalonat, in functie de expirarea mandatului. In cazul in care un loc in Consiliu devine vacant inaintea expirarii mandatului, acesta va fi ocupat de supleant pana la expirarea mandatului initial de 6 ani.

Membrii Consiliului au functie de demnitate publica asimilata functiei de secretar de stat, potrivit articolului 12 din Legea audiovizualului.

Consiliul National al Audiovizualului este unica autoritate de reglementare in domeniul programelor audiovizuale, o institutie publica autonoma aflata sub control parlamentar. Consiliul se intruneste, in mod curent, de doua ori pe saptamana, in sedinte publice si este mandatat sa monitorizeze radiodifuzorii si sa aplice sanctiuni in cazul in care constata incalcari ale reglementarilor in vigoare. Totodata, CNA elibereaza licente audiovizuale.

mediafax.ro.

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie