UNOPA lansează proiectul „Mecanisme de consultare între autorităţi şi asociaţiile de pacienţi”

 

Uniunea Naţionlă a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) în parteneriat cu Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC) lansează astăzi proiectul „Mecanisme de consultare între autorităţi şi asociaţiile de pacienţi”.

76

Proiectul este cofinanţat din  FONDUL SOCIAL EUROPEAN prin Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative 2007-2013, codul SMIS al proiectului 40511.
Valoarea totală eligibilă a proiectului (fără TVA) este de 371.031,57 lei, din care:
• 315.376,83 lei – valoare eligibilă nerambursabilă din Fondul Social European;
• 44.226,97 lei – valoarea eligibila nerambursabila din bugetul national
• 11.427,77 lei – cofinanţarea eligibilă a beneficiarului
Obiectivul general al proiectului: Cresterea gradului de participare al asociatiilor de pacienti din Romania in procesul de luare a deciziilor (inclusiv de elaborare a politicilor publice) la nivel local si central
Scopul proiectului: Stabilirea unui mecanism de colaborare si consultare in politicile ce privesc pacientul intre autoritatile centrale sau locale si asociatiile de pacienti din Romania..
Grupul ţintă al proiectului este format din:
– peste 300 de reprezentanti (angajati, membri, voluntari) ai asociatiilor de pacienti din Romania
– 150 de asociatii de pacienti din Romania
– 100 de reprezentanti ai autoritatilor locale (din 20 de judete)
Principalele activităţi ale proiectului sunt:
1. Managementul proiectului
2. Realizarea pachetului de promovare a proiectului
3. Conferinta de presa pentru lansarea si inchiderea  proiectului
4. Crearea unei sectiuni destinata proiectului pe site-ul UNOPA si site-ul COPAC
5. Realizarea si diseminarea Catalogului National al Asociatiilor de Pacienti
6. Realizarea unei baze de date cu asociatiile de pacienti
7. Organizarea de seminarii pentru  asociatiile de pacienti
8. Stabilirea unui parteneriat cu Ministerul Sanatatii pentru realizarea “Mecanismului de colaborare si consultare in politicile ce privesc pacientul”
9. Mese rotunde cu tema „Mecanisme de consultare cu autoritatile publice locale”
10. Realizarea si diseminarea Ghidului Metodologic “Mecanisme de consultare cu autoritatile publice“
11. Forumul National al Asociatiilor de Pacienti
12. Auditul proiectului
Proiectul se desfăşoară pe o perioadă de 12 luni. Locul de desfăşurare al proiectului: Bucuresti si alte 20 de judete ale tarii.
Prin implementarea proiectului se vor obţine următoarele rezultate:
– instruirea asociatiilor de pacienti pentru a colabora cu autoritatile locale sau centrale
– cresterea vizibilitatii asociatiilor de pacienti
– sprijinirea colaborarii intre autoritatile centrale si locale si asociatiile de pacienti
– sprijinirea schimbului de experienta cu intre asociatiile de pacienti si autoritatile responsabile din domeniul sanatatii
–  dezvoltarea capacitatii asociatiilor de pacienti de a obtine finantari, de a participa la programe/proiecte nationale initiate de autoritatile publice din Romania.

Chiar daca proiectul a fost scris si aplicat la PODCA acum doi ani de zile, el este si astazi la fel de actual si nevoile de la care am plecat atunci continua sa existe si astazi. Comunicarea si colaborarea intre autoritatile centrale si locale si un segment important al societatii civile, anume asociatiile de pacienti, este foarte scazuta. In aceste conditii politicile si programele se stabilesc de cele mai multe ori fara a a se tine cont de nevoile si solutiile identificate de catre pacienti. Trebuie ca autoritatile centrale si locale sa inteleaga ca asociatiile de pacienti sunt o resursa importanta, ca ele pot contribui la mai buna functionare  a sistemului sanitar, de la sprijinirea, informarea si consilierea pacientilor, pana la atragerea de finantari si implementarea unor programe nationale in beneficiul  pacientilor si al sistemului sanitar. Proiectul de fata isi propune sa creasca comunicarea si colaborarea intre autoritati si asociatiile de pacienti, cu beneficii de ambele parti”,  a declarat Iulian Petre, Directorul Executiv al UNOPA.

Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) este singura federaţie neguvernamentală din România formată din organizaţii ale persoanelor afectate de HIV/SIDA, axată pe advocacy pentru promovarea şi apărarea drepturilor persoanelor infectate şi afectate de HIV/SIDA din România si este recunoscuta ca fiind un actor important in relatia cu autoritatile centrale si locale, avand o contributie importanta pentru cresterea calitatii vietii persoanelor seropozitive din Romania.

Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) s-a infiintat in anul 2008 si este cea mai reprezentativa organizaţie de pacienti din România care luptă pentru promovarea şi apărarea drepturilor pacienţilor, reunind în rândurile ei 11 organizaţii naţionale ale pacienţilor cu afecţiuni cronice.

amosnews.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie