Norme europene privind drepturile pasagerilor

 

Pana la sfarsitul anului, vor intra in vigoare noi norme ale UE — un set de drepturi minime – care vor ameliora protectia persoanelor ce calatoresc pe mare sau pe caile navigabile interioare.

Nava de pasageriIncepand cu data de 31 decembrie, persoanele care calatoresc pe mare vor avea dreptul sa solicite despagubiri pentru pierderile sau daunele suferite in caz de accidente.

Siim Kallas, vicepresedinte al Comisiei responsabil pentru transporturi, a declarat: „Ne respectam promisiunea. Suntem pe punctul de a finaliza ceea ce am inceput cu cativa ani in urma: o politica coerenta in domeniul drepturilor pasagerilor in Europa pentru toate modurile de transport. De acum inainte, cele 200 de milioane de persoane care calatoresc anual cu vaporul vor beneficia de protectie in temeiul noului set de norme.”

Incepand de astazi, 18 decembrie, persoanele care calatoresc pe mare si pe caile navigabile interioare din UE, in special persoanele cu handicap si cele cu mobilitate redusa, vor beneficia de drepturi similare cu cele ale persoanelor care calatoresc cu avionul sau cu trenul. Printre noile drepturi se numara:

  •     informatii adecvate si accesibile pentru toti pasagerii inaintea calatoriei si in timpul acesteia, precum si informatii cu caracter general privind drepturile pe care le au in terminalele porturilor si la bordul navelor;
  •     asistenta corespunzatoare (precum gustari, mese, bauturi racoritoare si, daca este necesar, asigurarea cazarii pentru maximum trei nopti, la o valoare de pana la 80 EUR pe noapte) in cazul anularii cursei sau al intarzierii plecarii cu mai mult de 90 de minute;
  •     garantarea alegerii intre rambursarea pretului calatoriei sau oferirea unei rute alternative in cazul anularii cursei sau al intarzierii plecarii cu mai mult de 90 de minute;
  •     despagubiri, intre 25% si 50% din pretul biletelor, in cazul sosirii cu intarziere;
  •     tratament nediscriminatoriu si asistenta specifica gratuita, atat in terminalele porturilor, cat si la bordul navelor, pentru persoanele cu handicap si pentru cele cu mobilitate redusa, precum si despagubiri financiare in cazul pierderii sau deteriorarii echipamentului de mobilitate al acestora;
  •     instituirea de catre transportatori si de catre operatorii de terminale a unor mecanisme de solutionare a plangerilor pasagerilor;
  •     numirea unor organisme nationale independente insarcinate cu controlul aplicarii reglementarilor, daca este necesar prin aplicarea de sanctiuni.

In plus, incepand cu data de 31 decembrie 2012, pasagerii implicati intr-un accident in timpul calatoriei pe mare vor beneficia, in temeiul dreptului UE, de urmatoarele drepturi:

  •     despagubiri financiare in caz de deces, de vatamare corporala si de pierdere sau deteriorare a bagajelor, a vehiculelor, a echipamentelor de mobilitate sau a altor echipamente speciale;
  •     plata in avans (in termen de 15 zile) a sumei necesare pentru acoperirea necesitatilor economice imediate in caz de deces sau de vatamare corporala;
  •     cale de atac directa impotriva furnizorului de asigurari al transportatorului in caz de deces sau de vatamare corporala;
  •     dreptul la informatii adecvate si inteligibile cu privire la drepturile enumerate mai sus inaintea sau, cel tarziu, in momentul plecarii.

Context

Acum patru ani, cand Comisia Europeana a decis sa isi prezinte propunerile cu privire la drepturile pasagerilor de pe nave, nu existau nici acorduri internationale, nici acte legislative la nivelul UE care sa stabileasca drepturi generale pentru acest mod de transport.

UE a creat asteptari in randul consumatorilor europeni prin protejarea persoanelor care calatoresc cu avionul si cu trenul si doreste sa extinda masurile de protectie a pasagerilor la toate modurile de transport. In prezent, legislatia europeana le garanteaza pasagerilor drepturi similare oriunde in Europa, indiferent de modul de transport (naval, aerian sau feroviar). In curand va intra in vigoare un nou set de norme privind persoanele care calatoresc cu autobuzul.

Etapele urmatoare

Toate informatiile cu privire la drepturile pasagerilor pot fi descarcate pe smartphone-uri cu ajutorul unei aplicatii gratuite care este disponibila pentru toate platformele. Drepturile pasagerilor din transportul maritim vor fi disponibile incepand din ianuarie 2013, initial in limba engleza, iar ulterior in toate celelalte limbi.
In 2013, Comisia Europeana va avea prima intrevedere cu autoritatile nationale numite de statele membre ale UE pentru a coordona aplicarea efectiva a legislatiei in domeniul drepturilor pasagerilor din transportul maritim.
La 3 martie 2013, piata unica europeana a drepturilor pasagerilor va fi completata cu noi acte legislative privind drepturile persoanelor care calatoresc cu autobuzul si cu autocarul.
    
Georgiana Matache, infolegal.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie