Topul primelor 10 urgente ale Guvernului Ponta II

 

Prezentarea proiectului de buget pentru 2013, accelerarea proiectului „CEO la stat”, solutionarea situatiei de la Oltchim, rezolvarea problemei despagubirilor pentru imobilele nationalizate si introducerea unei taxe pe veniturile foarte mari reprezinta doar cateva dintre prioritatile pe termen scurt ale Guvernului Ponta II. Pana la gasirea solutiilor economice, noul Cabinet are de rezolvat problemele aparute odata cu venirea iernii si a ninsorilor abundente.

victor ponta 2Gandul a realizat un top 10 al deciziilor cu caracter prioritar, asumate de Victor Ponta si pe care noul Executiv ar trebui sa le aiba pe agenda guvernamentala, cele mai multe dintre ele figurand in memorandumul atasat scrisorii de intentie trimise de autoritati reprezentantilor FMI.

1. Deszapezirea

Primele ninsori au dus la blocarea mai multor drumuri nationale, precum si a tronsonului de autostrada Arad-Timisoara.
Saptamana trecuta, premierul Victor Ponta a cerut, in cadrul comandamentului de iarna convocat la Guvern, rezilierea contractelor de deszapezire cu firmele care nu isi indeplinesc obligatiile.

Pentru a preintampina blocarea drumurilor, inca din octombrie, premierul Victor Ponta a gasit o solutie: drumurile care se inzapezesc vor fi inchise pana se topeste zapada.

2. Buget 2013

Una dintre prioritatile pe termen scurt ale Cabinetului Ponta II o reprezinta intocmirea bugetului pentru 2013 care, conform celor mai recente informatii facute publice, va fi fundamentat pe o crestere economica de 1,8% din PIB, un deficit bugetar convenit cu FMI de 2,9% din PIB (metodologia ESA 95, agreata de Comisia Europeana) si un curs mediu leu/euro de 4,5 (estimat de Comisia Nationala de Prognoza).

Saptamana trecuta, Ministerul Finantelor Publice a anuntat ca printre prioritatile guvernului pentru 2013 se numara reintregirea salariilor bugetarilor pana la nivelul de dinaintea taierii din 2010 (respectiv o majorare cu 7,4% fata de nivelul actual) precum si „majorarea pensiilor si se ia in calcul, la definitivarea proiectului de buget pe anul 2013, o majorare a acestora cu circa 4% incepand cu luna ianuarie 2013”.

Majorarea pensiilor cu 4% ar insemna cheltuieli suplimentare la bugetul asigurarilor sociale de stat de circa 1,9 miliarde de lei, echivalentul a 0,4 miliarde de euro, potrivit calculelor gandul.

3. Managementul privat

4. Oltchim

5. Privatizare

6. Fonduri europene

7. Despagubiri imobile nationalizate

8. Restructurarea ANAF

9. Riscul valutar

10. Taxa pe venituri extraordinare

mediafax.ro.

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie