Stefan Nartea, avocat: Medierea reprezinta un beneficiu pentru societatea romaneasca, o alternativa pentru cetateanul roman, un factor salvator pentru instante

 

Stefan Nartea este avocat in Sibiu si are o vasta experienta in dreptul comercial, dreptul muncii, dreptul financiar, dreptul imobiliar si al constructiilor, fiind partener in cadrul Nartea & Partners – cabinet individual de avocatura ce ofera consultanta si asistenta juridica atata in limba romana cat si in limbile germana, engleza, franceza si italiana.  Avocatul Stefan Nartea este consultant in diverse proiecte locale si regionale de energie verde.
Stefan Nartea este unul dintre avocatii care, in interesul clientilor sai, apeleaza la mediere si a acceptat sa acorde un interviu pentru MediereNet.

Stefan NarteaMedierenet: Cum este vazuta medierea din perspectiva unui avocat cu experienta?
Stefan Nartea: Medierea este vazuta ca o metoda suplimentara cu caracter impartial, insa totodata cu capacitatea de a facilita disputele pe cale amiabila. Este un proces complex al abordarii informale care pune pe masa informatii atat teoretice cat si juridice, oferind  astfel puterea de a dezvolta solutii privind dispute in diferite domenii. Pe scurt, ofera posibilitati si oportunitati de a gasi un numitor comun in probleme care altfel nu s-ar fi putut solution decat cu costuri mult mai mari si timp pierdut iar una din parti ar fi fost cu siguranta nemultumita de solutia obtinuta.

Medierenet: Cum va ajuta pe dumneavoastra medierea, din punct de vedere profesional?
Stefan Nartea: Consider ca medierea in plan profesional este de o importanta deosebita. La fel cum fiecare dintre noi crestem invatand din problemele noastre cu care ne confruntam zi de zi si pentru care incercam sa gasim solutii, asa ne putem dezvolta capacitatea de a-i ajuta si pe ceilalti. In plan profesional acest ajutor insa este imbracat intr-o alta forma, cea legislativa, care permite confidentialitate clientului atat despre datele cat si despre probleme sale. De asemenea din acest punct de vedere, medierea este reprezentata prin mai multe servicii precum consultanta, asistenta, dezvoltarea de solutii. Este o metoda de a asigura multumirea clientului.

Medierenet: Care este parerea dumneavoastra despre medierea in mediul de afaceri?
Stefan Nartea: In mediul afacerilor medierea este cea mai eleganta cale de a rezolva cu succes diverse dispute, precum conflictele intre companii, cu partenrii de afaceri, conflictele cu clientii, inainte ca acestea sa ajunga in instanta si chiar conflictele cu insitutiile statului. De asemenea medierea lasa loc rezolvarii problemelor intre angajati, intre subaltern si conducere si intre angajati si angajatori. Un alt motiv pentru care aceasta metoda de solutionare vine in sprijinul domeniului de afaceri, il reprezinta faptul ca se poate media rezilierea unor contracte, renegocierea drepturilor de proprietate sau renegocierea unui acord de parteneriat.

Medierenet: Ce beneficii poate aduce informarea obligatorie?
Stefan Nartea: Aceasta poate fi in multe circumstante solutionarea optima al unui conflict prin care se poate ajunge la o situatie de genul castig-castig si care poate fi cu succes o alternativa mult mai buna decat cea a salii de judecata.

Medierenet: Ce efect ar trebui sa aiba modificarile legii medierii asupra participarii la mediere?
Stefan Nartea: Legea medierii ar trebui sa impuna o regula de la care nici macar judecatorii sa nu se poata abate, trecand in anumite cazuri peste aceasta obligativitate si motivand acest lucru mai mult sau mai putin fericit. O informatie in plus nu are cum sa strice, dar modul si timpul in care se acorda aceasta informatie ar fi bine sa fie mult mai clar si bine reglementate, astfel incat atat cel care este obligat sa se informeze dar si mediatorii sa aiba responsabilitati si sa nu se poata prevala de aceasta noua institutie pentru a evita sau ingreuna ajungerea la o solutie. Nartea & Partners s-a implicat deja la nivelul mai multor judete, pentru a sprijini informarea corecta si cat mai eficienta cu privire la mediere , in institutiile care s-ar putea folosi de ea pentru a isi usura activitatea, si in fata magistratilor.

Medierenet: Ce credeti ca ar trebui sa faca mediatorii in plus fata de ceea ce fac deja?
Stefan Nartea: Sa fie uniti, sa creeze camera si structuri judetene, Nartea & Partenerii fiind printre putinele birouri de avocatura din tara care au sustinut astfel de demersuri. Sa fie mandrii de profesia lor si sa nu se simta inferiori fata de profesiile juridice, dar nici sa nu exagereze, sa pastreze decenta unei meserii nobile.

Medierenet: Care sunt cele mai importate calitati pe care ar trebui sa le aiba un mediator?
Stefan Nartea: In primul rand un mediator trebuie sa aiba cunostintele necesare si sa stie cum sa se foloseasca de ele in vederea crearii celor mai eficiente solutii pentru client. Rabdare, o foarte buna cunoastere a caracterului uman si experienta de viata, sa nu isi faca si in nici un caz sa nu arate preconceptiile fata de vreuna din parti sau fata de situatia adusa spre solutionare amiabila in fata sa.

Medierenet: Considerati ca medierea are viitor in Romania?
Stefan Nartea: Bineinteles. Medierea reprezinta un beneficiu pentru societatea romaneasca, o alternativa pentru cetateanul roman, un factor salvator pentru instante.

Medierenet: Credeti ca poate exista o relatie de colaborare intre avocat si mediator?
Stefan Nartea: Consideram ca poate exista si mai mult ar trebui sa existe o relatie de colaborare intre avocat si mediator. Scopul medierii il reprezinta asa cum am mai aratat cea mai eleganta modalitate de a solutiona o disputa aparuta intre doua parti. Desigur, avocatul urmareste solutionarea cat mai favorabila a chestiunii aparute fata de partea pe care o reprezinta, iar pe de alta parte prezenta in fata unui mediator presupune expunerea problemei asa cum ea apare si solutionarea ei prin evitarea recurgerii la concursul instantelor de judecata. Concluzionand colaborarea dintre mediator si avocat ar trebui sa existe avand in vedere respectarea interesului partii pe care avocatul o reprezinta precum si incercarea de a aplana conflictul dintre doua parti si solutionarea acestuia favorabil – calitatea mediatorului.

Medierenet: Care considerati ca este rolul medierii in conflictele din societatea romaneasca?
Stefan Nartea: Medierea, prin insasi etimologia sa, se refera la cale de mijloc, la un acord stabilit intre doua parti. Rolul medierii defineste intregul proces de aplanare a conflictelor dintre parti, fapt care in Romania este de o importanta majora, tinand cont de faptul ca in prezent exista milioane de dosare in instantele judecatoresti iar peste jumatate dintre ele ar putea fi solutionate pe calea medierii. In plus societatea poate devein mai buna  si mai orientata spre viitor solutionand rapid si fara costuri prea mari neintelegeri care altfel ar fi consumat energie, nervi si nu in ultimul rand bani, resurse deci care ar fi mai bine folosite pentru dezvoltare decat intretinerea unor neintelegeri care dauneaza tuturor.

Felicitari initiatorilor legii medierii cu toate neajunsurile ei si felicitari si primilor mediatori care de multe ori au trebuit sa faca munca “pro bono” doar pentru a putea fi lasati sa profeseze, aceasta desi avantajele au fost vizibile si sesizate de multe instante si autoritati inca de acum cativa ani.

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

  1. […] Raspunsurile le gasiti in interviul acordat Primei Reviste de Mediere Oneline! […]

  2. […] Raspunsurile le gasiti in interviul acordat Primei Reviste de Mediere Oneline! […]

Adaugă părerea ta


 

Distribuie