Nouriel Roubini prezice un petrol scump pentru 2013

 

La inceputul anului viitor , preturile la petrol vor fi ridicate: in medie anuala, barilul marca Brent va fi cu numai un dolar mai ieftin decat valoarea din acest an, promit economistii Roubini Global Economics. Spre sfarsitul anului, pretul titeiului se va diminua.

sonda petrolExpertii Roubini Global Economics, structura patronata de renumitul analist Nouriel Roubini, cel care a prevazut criza globala din 2008, au analizat toti factorii posibili, care influenteaza asupra evolutiei cotatiilor petroliere si au schitat un tablou aproximativ a ceea ce se va intampla in continuare pe piata celei mai imprevizibile dintre materiile prime.

Intr-o prima faza, schimbarile vor fi aproape incerceptibile. Pretul mediu al barilului Brent se va situa in jurul valorii de 111 dolari, fata de 112 dolari anul acesta, titeiul american WTI va cobora de la 95 dolari/baril, la 93 de dolari. Nu exista motive pentru un salt al preturilor – cresterea economiiei mondiale ramane anemica, iar asta inseamna o stagnare a cererii pietei. Oferta va fi stabila gratie cresterii productiei de petrol a SUA si revenirii pe piata a unor tari, precum Sudan, care va incepe livrarile in primul trimestru al anului viitor . Dar spre sfarsitul anului, preturilor vor incepe sa scada.

Autorii studiului precizeaza, in context, ca statele membre OPEC nu vor permite, in cazul unei situatii majore, ca preturile sa coboare sub 100 de dolari/baril. Ca raspuns, ele vor reduce productia. Iar instabilitatea politica din Orientul Mijlociu si din Africa de Nor va fi un factor suplimentar care nu va permite petrolului sa ajunga sub nivelul coresponzator starii economiei globale.

Analiza efectuata de expertii Roubini Global Economics arata ca in decembrie 2013, pretul petrolului Brent va atinge 105 dolari/baril. E adevarat, exactitatea acestei estimari este destul de relativa, eventualitatea matematica fiind egala cu 9%.

In ceea ce priveste factorii care ar putea determina o explozie a pietei, Iranul constitutie, din acest punct de vedere, principalul pericol. Dar, apreciaza autorii studiului, este putin probabil un scenariu dezastruos. Productia de aur negru a acestei tari s-a redus de la 3,7 milioane de barili pe zi la 2,7 milioane, dupa introducerea sanctiunilor impuse de UE si SUA. In ianuarie va incepe o nua runda de negocieri privind programul nuclear al Teheranului. SUA sunt dispuse sa indulceasca, pas cu pas, embargoul stabilit, daca Iran va renunta la ambitiile sale privind fabricarea unei bombe. Tratativele nu vor conduce insa la realizarea unor progrese insemnate.

In cazul unui conflict militar, Iranul va decis, probabil, blocarea Stramtorii Ormuz, care face legatura intre Golful Persic si oceanele lumii, dar flota americana va rezolva rapid aceasta chestiune. Totusi, acest lucru va perturba alimentarea cu titei a pietelor mondiale, moment in care va interveni Arabia Saudita si Emiratele Arabe Unite, care, prin oleoductele care ocolesc respectiva Stramtoare, pot furniza pana la 4,5 milioane de barili pe zi. E adevarat, prin stramtoare se transporta zilnic 17 milioane de barili de petrol, adica 20% din comertul mondial cu titei. Altfel spus, unele neplaceri vor apare. In acest caz, pretul petrolului ar putea urca la 130 de dolari/baril.

incomemagazine.ro

 

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie