Bomba cu ceas a sistemului bancar

 

Investigatiile procurorilor scot la lumina cauzele mai putin vizibile, dar poate la fel de importante ca problemele financiare generate de criza, ale exploziei din ultimii trei ani a creditelor neperformante – retelele de fraudare a bancilor formate din oameni de afaceri, bancheri, notari si evaluatori care au reusit sa obtina ilegal credite de zeci de milioane de euro.

BombaFraudele bancare derulate prin intermediul unor retele bine organizate au jucat un rol important în cresterea ratei creditelor neperfor­man­te spre 20% si pierderile de 350 mi­lioane de euro înregistrate de sistemul bancar în criza, indica doua anchete ale procurorilor DIICOT aparute la un interval de numai o luna una de cealalta.

Ultima investigatie a scos la iveala pe lânga problema documentelor false si pe cea a supraevaluarii garantiilor si care s-ar putea dovedi un adevarat butoi cu pulbere pentru sistemul ban­car. Judecatorii au emis la sfâr­situl saptamânii trecute manda­te de arestare preventiva a unui evalua­tor si a mai multor notari. Un alt evaluator cercetat în acest caz are interdictie de a parasi tara.

Valoarea garantiilor aflate în portofoliul bancilor se ridica la echivalentul a 60 miliarde de lei (13 mld. euro) doar pe segmentul creditelor acordate persoanelor fizice si reprezinta 80% din soldul total al împrumuturilor, po­tri­vit datelor BNR. La acestea se adau­ga garantii imobiliare evaluate la peste 90 miliarde de lei (20 mld. euro) afe­rente creditelor corporate.

Evaluatorii spun însa ca situatiile în care bunurile ipotecate au fost supraevaluate sunt cel mai probabil cazuri izolate si ca bancile se afla într-o pozitie confortabila din punctul de vedere al garantiilor detinute.

„Având în vedere ce se întâmpla în piata imo­bi­liara în ultimii trei – pa­tru ani, eu ma în­do­iesc ca un evalua­tor ar putea sa con­si­dere un bun la o va­loare mult pes­te pretul pie­tei. Eva­lua­torii care lu­crea­za cu bancile sunt foarte prudenti în aceasta perioada, având în vedere ca piata este blocata. Eu per­so­nal nu am auzit de niciun eva­luator care sa fie cercetat de pro­curori într-un astfel de caz”, afirma Filip Stoica, membru în consiliul direc­tor al Uniunii Nationale a Evalua­to­ri­lor Autorizati din România (ANEVAR).

Lantul acordarii unui credit ipo­tecar cuprinde pe lânga client si ban­ca si un evaluator agreat de institutia de credit care are sarcina de a stabili valoarea garantiei, dar si un notar care are în competenta autenti­ficarea con­tractelor de ipoteca asupra bunu­rilor aduse în garantie.

Bancile ar avea o problema serioasa daca o parte semnificativa din bunurile ipotecare ar fi supraevaluate pentru ca în cazul unui default practic nu ar avea de unde sa îsi recupereze banii.

Evaluarea corecta a garantiilor este cu atât mai importanta cu cât bancile au ajuns sa se confrunte cu un volum semnificativ de credite neperformante si au recuperat mii de case, aparta­men­te, spatii comerciale sau de birouri pe care încearca sa le vânda pentru a-si recupera banii.

Rata creditelor neperformante de­pasea 17% la finalul lunii septem­brie, de trei ori peste nivelul din 2009, în timp ce volumul total al creditelor afectate de întârzieri la plata depaseste 6 miliarde de euro. Explozia creditelor neperformante a adus pierderi de 1,5 miliarde de lei (350 mil. euro) siste­mului bancar în ultimii doi ani si juma­tate, în conditiile în care bancherii au fost nevoiti sa puna deoparte sume consis­tente pentru a acoperi ratele neplatite de clienti.

Criza a fost prezentata pâna acum de bancheri ca fiind singura sursa a acestor pierderi, dar cele doua in­ves­tigatii anuntate de procurorii DIICOT la un interval de numai o luna una dupa cealalta indica si alte surse. Procurorii estimeaza la 107 milioane de euro prejudiciile aduse bancilor de cele doua retele de fraudatori, ceea ce în­seamna 0,2% din volumul total al cre­ditelor acordate de banci populatiei si companiilor.

Lansarea celor doua inves­tigatii într-un interval de numai o luna a zdruncinat imaginea breslei bancare, având în vedere ca printre cei investi­gati se numara nu doar simpli functio­nari bancari, ci si oameni de la vârful institutiilor de credit.

Cel mai înalt oficial bancar adus saptamâna trecuta în fata procurorilor este Lucian Cojocaru, în prezent vicepresedinte al Volksbank. Pâna acum doi ani el a fost director co­mer­cial pe reteaua BRD. Numele ambelor banci a fost vehiculat în aceasta ancheta, alaturi de cel al unei institutii de credit de talie mai mica – ATE Bank.

„Cred ca cel mai important efect este la nivelul credibilitatii, într-un context în care oamenii au tot mai putina încredere în multe institutii. Se dezvolta sentimente de dezamagire si cinism legate de corectitudinea sistemului. Este foarte rau, foarte periculos. Sistemul bancar este foarte expus, întotdeauna. Aici sunt «gulerele albe», care întotdeaua au fost pri­vilegiate si bine platite. Probabil sunt foarte invidiati de multi. Acum apar sen­timente de ne­multumire, de injustitie, de razbunare”, co­menteaza analistul fi­nanciar Aure­lian Dochia.

Dochia spune ca este surprinzator ca au aparut oa­meni chiar din interior care au fraudat sistemul ban­car, în condi­ti­ile în care bancherii nu au dus-o mai rau în criza. El apreciaza totusi ca pe­rioada de criza a facilitat aparitia frau­delor, în conditiile în care creditele ne­perfor­man­te au crescut si cei care au parti­ci­pat la astfel de sche­me au mers pro­babil pe prin­cipiul „unde merge mia (de credite neper­formante – n. r.) merge si suta”.

Bancherii care s-au lasat atrasi în astfel de scheme aveau practic de câstigat de doua ori, în conditiile în care erau bonificati inclusiv de angajator pentru vânzarile de credite, se arata în rechizitoriul procurorilor.

Situatia este si mai dificila pentru banci, în conditiile în care garantiile s-ar putea dovedi masluite, ceea ce în­seam­na ca institutiile de credit ar recu­pera doar o parte din prejudiciu chiar si în situatia în care ar reusi sa vânda bunurile ipotecate.

O alta problema cu garantiile imobiliare aduse de clienti pentru creditele acordate înainte de criza este legata de deprecierea valorii acestora din ultimii ani.

„Daca ne uitam la evo­lutia în timp a pietei, s-a demonstrat ca bunurile imobiliare nu îsi pierd valoarea, chiar daca exista perioade de scadere. Faptul ca bunurile imobiliare sunt limitate le face sa îsi pastreze valoarea si cred ca pe termen lung bancile stau foarte bine, având în vedere garantiile pe care le detin”, sustine Filip Stoica.

Totusi, el afirma ca probleme apar atunci când un debitor devine in­solvabil si nu mai poate plati cre­ditul, iar banca este nevoita sa valorifice garantiile într-un moment în care piata imobiliara este blocata si preturile sunt foarte jos.

Ciprian Botea, zf.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie