Licenta TVR Cultural in „conservare”

 

Consiliul de Administratie al TVR a decis, joi, cu 12 voturi „pentru” si o „abtinere” (Claudiu Saftoiu), sa solicite CNA „conservarea licentei TVR Cultural”, in ciuda faptului ca, in luna august, CA al TVR aprobase desfiintarea TVR Cultural si preluarea misiunii sale de catre TVR 2.
Societatea Romana de Televiziune (SRTv) a transmis, luni, 10 decembrie, o informare catre Consiliul National al Audiovizualului (CNA) privind imposibilitatea Televiziunii Romane de a continua emisia TVR Cultural.

tvr cultural„Tinand cont de faptul ca televiziunea publica nu a reusit sa inlature cauzele care au condus la intreruperea serviciului de programe al canalului TVR Cultural, am informat prin adresa transmisa catre CNA ca misiunea TVR Cultural va fi preluata de viitorul canal TVR 2 Cultural. Aceasta informare a fost facuta inaintea expirarii celor 90 de zile pentru care TVR a solicitat suspendarea TVR Cultural, in virtutea bunelor relatii dintre autoritatea de reglementare a audiovizualului si televiziunea publica”, au declarat, vineri, pentru Mediafax, reprezentantii SRTv.

Potrivit acestora, SRTv s-a conformat, astfel, imperativelor Legii audiovizualului care prevede, la articolul 57, alineatul 1 litera b), ca CNA retrage licenta in situatia in care „titularul inceteaza sa difuzeze serviciul de programe pentru care i s-a acordat licenta audiovizuala mai mult de 90 de zile, pentru motive de natura tehnica, si mai mult de 96 de ore, pentru orice alte motive imputabile titularului”.
„In pofida acestor realitati, Consiliul de Administratie al SRTv a votat, in sedinta de ieri, 13 decembrie, cu 12 voturi «pentru» si «o abtinere», hotararea din a carei dispozitiv citam mai jos: «Consiliul de Administratie al SRTv solicita Consiliului National al Audiovizualului conservarea licentei TVR Cultural, in vederea reluarii productiei si transmisiei conform Programului de redresare economica aprobat prin HCA nr. 110/2012»”, au declarat vineri, pentru Mediafax, reprezentatii TVR.

Surse din Televiziunea Romana au declarat vineri, pentru Mediafax, ca persoana care s-a abtinut de la aceasta decizie este Claudiu Saftoiu, presedintele-director general al SRTv.

Hotararea CA al SRTv vine in contradictie cu ceea ce CA al SRTv a decis in august 2012. Atunci, CA a hotarat incetarea emisiei TVR Cultural si preluarea misiunii acestei televiziuni de catre TVR 2, care se va transforma in TVR 2 Cultural.

Contactat vineri de Mediafax si intrebat daca CNA a primit o adresa de la SRTv privind „conservarea TVR Cultural, Rasvan Popescu, presedintele Consiliului, a declarat: „inca nu am vazut aceasta solicitare a TVR. Atunci cand o vom primi o vom analiza in sedinta de Consiliu, in limitele competentelor noastre legale, potrivit Legii audiovizualului”.

Pe de alta parte, termenul „conservare” nu exista in legislatia audiovizualului. in conditiile in care o licenta expira (asa cum e cazul licentei TVR Cultural, care expira sambata, 15 decembrie 2012), potrivit legislatiei audiovizualului, CNA retrage licenta. in conditiile in care o societate doreste sa reia emisia unui canal, trebuie sa depuna un nou dosar la CNA in care sa solicite o noua licenta audiovizuala.

CNA a discutat, in sedinta de joi, despre licenta TVR Cultural. Atunci, CNA a decis sa transmita Comisiilor de Cultura ale Parlamentului o scrisoare prin care sa le informeze cu privire la situatia TVR Cultural, a carui licenta expira sambata.

mediafax.ro.

 

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie