Consultarile pentru desemnarea primului ministru, programate de Basescu luni la ora 10:00. Toti reprezentantii partidelor si minoritatilor au fost invitati.

 

Presedintele Traian Basescu a transmis vineri presedintilor partidelor parlamentare si reprezentantilor minoritatilor nationale din Parlament, scrisori de invitatie pentru participarea la consultarile necesare desemnarii candidatului pentru functia de prim-ministru al Guvernului.

traian basescuConsultarile in vederea desemnarii candidatului pentru functia de prim-ministru al Guvernului Romaniei, care se vor desfasura in acelasi timp cu toti reprezentantii partidelor politice si ai minoritatilor nationale din Parlament, vor avea loc luni, 17 decembrie, la ora 10,00, la Palatul Cotroceni.

Potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale, scrisorile de invitatie au fost adresate lui Victor Ponta, presedintele Partidului Social-Democrat (PSD), Crin Antonescu, presedintele Partidului National-Liberal (PNL), Vasile Blaga, presedintele Partidului Democrat-Liberal (PDL), Simona-Alice Man, presedintele Partidului Poporului – Dan Diaconescu (PP-DD), Hunor Kelemen, presedintele Uniunii Democrate a Maghiarilor din Romania (UDMR), Daniel Constantin, presedintele Partidului Conservator (PC), Gabriel Oprea, presedintele Uniunii Nationale pentru Progresul Romaniei (UNPR), Mihai-Razvan Ungureanu, presedintele Partidului Forta Civica (FC), lui Aurelian Pavelescu, presedintele Partidului National Taranesc Crestin Democrat (PNTCD), dar si minoritatilor nationale din Parlament.

La consultari au fost invitati maximum cinci reprezentanti ai fiecarui partid politic si, respectiv, ai minoritatilor nationale.

Saptamana trecuta, inaintea alegerilor parlamentare care au avut loc pe 9 decembrie, Traian Basescu declara ca premierul pe care-l va desemna trebuie sa fie un proeuropean si un proatlantist, dar si o persoana loiala interesului national si care sa nu aiba „lucruri ascunse” in propriul CV.

„Profil de premier: trebuie sa fie un proeuropean si un proatlantist. Sigur, asta nu exclude relatia cu Rusia sau cu China sau cu India sau cu oricine vreti, dar domiciliul acestei tari este in Uniunea Europeana si in NATO. Aici ne construim si securitatea si prosperitatea. Aici, in Uniunea Europeana si in NATO. Deci, mi-as dori ca primul-ministru sa aiba un profil proeuropean, proatlantist, pentru ca acestea sunt interesele nationale vitale ale Romaniei. De asemenea, mi-as dori mult ca cel pe care il voi desemna pentru functia de prim-ministru – dar si cei pe care partidele mi-i vor propune – sa fie o personalitate care sa fie loiala interesului national, pe care sa-l aseze deasupra intereselor de partid si deasupra intereselor de grup, fie ele si de grup mediatic”, a spus Basescu.

El a aratat ca si-ar dori ca prin toata activitatea lui cel care va deveni prim-ministru sa fie un om care a sustinut tot timpul respectarea principiilor Constitutiei, a statului de drept si a valorilor europene.

„Un alt aspect asupra caruia ma voi opri in desemnare si rog si partidele sa se orienteze pe aceste criterii: sa nu aiba vulnerabilitati. Adica sa nu se fi autoprezentat ca fiind ceva si el sa fie altceva, sa nu aiba lucruri ascunse in propriul lui CV. Sa fie un om despre care sa stim tot sau aproape tot, atat cat trebuie sa stim pentru a avea incredere in el. Sigur, nu spune nimeni sa stim detaliile din familia lui, din viata lui privata, dar sa fie un om in viata caruia sa nu fie umbre, lucruri ascunse sau minciuni in autodefinirea lui, pentru ca aici avem un risc major, cand despre un politician nu se stie tot, mai ales lucruri care crezi ca nu ar fi placute pentru opinia publica, ca nu ti-ar aduce voturi, acel politician devine santajabil. Si as vrea sa avem un prim-ministru care, prin ceea ce spune in CV-ul lui, sa fie imbatabil”, a subliniat seful statului.

Basescu mai vrea ca acela care va conduce Guvernul sa poata prezenta garantii ca in Romania nu se vor mai intampla derapaje de la statul de drept, abuzuri sau „orientari neclare” si sa inspire incredere partenerilor europeni si transatlantici.

agerpres.ro.

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie