Termoelectrica, Romgaz, Transgaz, CNADNR, Electrocentrale Bucuresti,Transelectrica, Nuclearelectrica si Loteria Romana au datorii mari, sau probleme cu fiscul

 

Cele mai profitabile companii ale statului sunt cele din energie, compania de administare a drumurilor nationale si Loteria Romana.

Bani irigatiiTermoelectrica, cea mai profitabila companie cu capital de stat este un nume celebru mai ales pentru reputatia sa de gaura neagra (la bugetul de stat).

Totusi, Termoelectrica a trecut de la pierderi de aproape 432 de milioane de lei si datorii totale de peste 3.555 de milioane, in 2010, la un profit net de 1.597 milioane de lei anul trecut si datorii de „numai” 601 milioane de lei.

Explicatia: datoriile companiei catre stat s-au platit cu actiuni detinute la filialele sale, prin ordonanta de urgenta. Actiunile detinute de Termoelectrica la filialele sale Electrocentrale Deva, Electrocentrale Paroseni si ELCEN Bucuresti, au fost evaluate si „date in plata in contul datoriei la bugetul de stat“ pe care o inregistra societatea.

Si Termoelectrica se poate lauda cu minuni contabile: profitul net este de 3 ori mai mare decat cifra de afaceri. Astfel de fenomene se produc atunci can se vand active importante care se inregistreaza ca venituri exceptionale. Sau cand se transfera prin hotarare de guvern.

A doua cea mai profitabila companie de stat, producatoarea de gaze naturale Romgaz Medias, castiga suficient ca sa faca „donatii“ la bugetul de stat. Asa a facut anul trecut, dupa ce Guvernul hotarat, in calitate de actionar majoritar, sa ia 400 de milioane de lei din profitul companiei.

Hotararea, care mai sustragea „donatii“ de la Electrica 150 de milioane de lei si de la Loteria Romana – 70 de milioane de lei, a scandalizat mediul privat, prin felul arbitrar in care Guvernul se amesteca in economie, in defavoarea altor jucatori. Unul dintre acestia, Fondul Proprietatea (FP), care detine 15% din actiunile Romgaz, a incercat sa obtina reparatii in instanta. Fara succes.

Romgaz nu se poate plange ca nu are perspective favorabile, avand in vedere ca preturile sale de vanzare se vor apropia tot mai mult de cele de piata. Se poate plange de ce nu face cu banii castigati, intr-o vreme cand putine companii energetice raman izolate in segmentul de activitate principal. Romgaz nu s-a dezvoltat in afara gazelor naturale, decat prin termocentrala de la Iernut.

Anul trecut Romgaz a obtinut anul trecut un castig net de 1.032 de milioane de lei, din afaceri de doar 4 ori mai mari, iar profitul net de pe primul semestru al anului 2012, de aproape 558 de milioane de lei, a fost in crestere cu 14% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Rata profitului de 25% este foarte buna, potriviti economistilor. Spune ca firma castiga net 25 de bani din fiecare leu incasat.

Datoriile Romgaz de peste 936 de milioane de lei nu au fost prea indepartate de nivelul profitului.

In primele sase luni ale acestui an compania a ajuns la o cifra de afaceri de 2,2 miliarde de lei, in crestere cu 10%. Acesta este un exercitiu de transparenta facut de companie mai degraba ca urmare a pregatirilor pentru listarea la Bursa, amanata.

Dintre celelalte trei companii de stat cu profituri de peste 100 de milioane de lei, se remarca una care are de a face tot cu gazele naturale: Transgaz (listata la bursa cu simbolul TGN) administreaza monopolul de stat al transportului pe magistralele nationale.

Transgaz (TGN) se remarca prin transparenta sa, proprie companiilor listate la Bursa. A raportat profitul pe primele 9 luni ale acestui an, care este de peste 215 milioane de lei, obtinute dintr-o cifra de afaceri neta de peste 945 de milioane de lei.

Profitul Transgaz (TGN) pe 9 luni din 2012 este proportional mai mic decat cel din tot anul trecut, de peste 379 de milioane de lei, din afaceri de peste 1.343 milioane de lei.

Transgaz are datorii de peste 314 milioane de lei la 9 luni /2012, mai mari decat profitul perioadei si de trei sferturi din cele de anul trecut.

Intre energie si loterie se strecoara CNADNR (Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania), care a facut un profit de peste 246 de milioane de lei, mai ales din rovinieta, taxa pe podurile de peste Dunare si din mici completari din publicitatea outdoor.

CNADNR a inregistrat in primul semestru din 2012 venituri totale proprii de 725,4 milioane lei, in crestere cu 9,8% fata de primul semestru din 2011, respectiv 660,5 milioane lei. A facut investitii in valoare de 2.937 milioane de lei.

Bugetul pe 2012 prevede un profit brut de peste 245 de milioane de lei, din venituri proprii de 1.515 milioane de lei.

Electrocentrale Bucuresti este a patra companie de stat cu un profit de peste 100 de milioane de lei (106). Dupa ea, si inaintea Loteriei Romane, urmeaza o alta companie listata la Bursa, Transelectrica (TEL, 90 de milioane de lei profit) si Nuclearelectrica (95), a carei listare la bursa este la randul ei amanata.

Electrocentrale Bucuresti avea datorii de peste 2.200 de milioane de lei, cam cat cifra de afaceri. Nuclearelectrica are datorii mai mari si venituri mai mici.

Transelectrica (TEL) a avut in primele 9 luni din 2012, un profit de 19,2 milioane lei, de opt ori mai redus decat anul trecut.

Datoriile Transelectrica depasesc 1.745 milioane de lei.

Nuclearelectrica a inregistrat in primele noua luni din acest an un profit din exploatare in valoare de 112,6 milioane lei, mai mic cu 16,7% fata de aceeasi perioada din 2011, respectiv 135,2 milioane lei, in timp ce afacerile au crescut cu 3%, pana la 1.195 milioane de lei.

Datoriile Nuclearelectrica depasesc 2.575 de milioane de lei.

Loteria Romana, a opta in ierarhie, cu un profit net pe anul trecut de 81,6 milioane de lei anul trecut. Este o companie ale carui bilanturi sunt de invidiat, de aceea activitatea sa este un monopol. Cu exceptia datoriilor, care se ridicau la peste 226 de milioane de lei anul trecut.

Loteria Romana si-a injumatatit profitul pe primul semestru din acest an, comparativ cu aceeasi perioada din 2011, pana la aproape 32 de milioane lei. Si cifra de afaceri a Loteriei a fost in scadere cu 12,5%, fata de acelasi interval din 2011, pana la la 504,40 milioane lei. La sfarsitul anului trecut, compania inregistra o cifra de afaceri de 1.160 de milioane de lei.

Loteria Romana a acordat premii in valoare totala de peste 318 de milioane de lei, in primul semestru din acest an.

economica.net.

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie