Grasi si saraci

 

Mai sunt putine zile pana cand Romania va aniversa 5 ani de la integrarea in UE si e interesant de vazut ce s-a intamplat cu noi ca popor in acesti ani, cum ne-a influentat decizia politica viata de zi cu zi.
Desigur sunt multe de analizat pentru a crea un tablou complet, de aceea va invit sa creionam plusurile si minusurile pe care integrarea le-a avut asupra vietii noastre, pas cu pas ca intr-un puzzle, astfel incat la sfarsit sa avem un tablou cat mai realist al vietii noastre.

SaraciSa incepem cu marea dorinta a noastra, a tuturor, de a atinge prin integrare bunastarea materiala a majoritatii populatiilor din vestul continentului.

Multi am sperat acum 5 ani, poate nu in mod realist, ca viata noastra de zi cu zi va cunoaste o imbunatatire accentuata inca din primii ani de la integrare.

Insa constatam ca in realitate suntem mai saraci ca acum 5 ani si , paradoxal, Romania o tara atat de bogata, a ajuns sa fie acum vicecampioana Europei la saracie.Aceasta performanta nu este in totalitate efectul integrarii nereusite a Romaniei in UE din punct de vedere economic, ci tine si de faptul ca aceasta copilarie a Romaniei in interiorul UE s-a suprapus cu instaurarea crizei economico-financiare acum 4 ani.

Conform ultimelor date statistice in Romania riscul de saracie sau excluziune sociala a urcat la 46% pe fondul scaderii populatiei la 19 milioane de locuitori.
Rata de ocupare a populatiei cu varsta intre 20-64 ani a scazut  la 62,8% anul trecut fata de 64,4% in 2007, in conditiile in care angajamentul Romaniei este sa ajunga la 70% rata de ocupare.
Daca in UE cei mai bogati 20% castiga de 5 ori mai mult decat cei mai saraci 20%, in Romania cei mai bogati 20% castiga de 7 ori mai mult decat cei mai saraci 20%, iar masurile de austeritate luate de autoritati pe fondul declansarii si perpetuarii crizei economico-financiare a lovit mai mult in cei cu venituri mici.

In aceste conditii nu este de mirare ca 8,9 milioane de persoane se afla in risc de saracie sau excluziune sociala.Cei mai afectati de acest fenomen sunt copiii, 48,7% dintre acestia fiind in aceasta situatie.
Pe fondul saraciei s-a accentuat in randul copiilor si parasirea timpurie a sistemului educational, procentul ajungand la 17,4% in 2011.

Conform UE saracul este definit ca acea persoana “ cu un venit disponibil sub 60% din venitul mediu national”.In Romania venitul mediu national este de 884 lei, ceea ce inseamna ca saracii tarii traiesc cu 530 lei /luna,  aproximativ 117 euro/luna.Totodata 3,2 milioane de romani castiga mai putin de 400 lei/luna.
Nivelul saraciei se reflecta si in faptul ca 17% dintre romani primesc ajutoare de la UE constand in alimente de baza.

Si daca romanul e sarac, mananca prost, mancare ieftina cu multe grasimi si chimicale gen produse fast food, sucuri carbogazoase, minuturi, snacksuri. Lipsa banilor face ca fructele si legumele, carnea de vita si de pui sa fie inlocuite in alimentatie cu paine , orez, zahar, cu mancare gatita cu mult ulei.
Alimentatia proasta , impreuna cu stresul si sedentarismul face ca Romania sa ocupe locul 3 in Europa cu 50% din populatie supraponderala si 25% obeza, in conditiile in care in anul 2003 eram pe locul 23!
Asta inseamna ca 1 din 4 romani e obez, ceea ce se traduce prin 30% din romance supraponderale,20% din barbati supraponderali, dar si 40% din copii obezi.

Asadar o neta inrautatire a starii de sanatate a romanului cunoscut fiind faptul ca grasimea in exces, desi este benefica pentru anumite mamifere, este ucigatoare pentru om , obezitatea fiind factor de risc in 75% din bolile contemporane.

Iata o prima concluzie la aniversarea a 5 ani de la intrarea in UE: suntem grasi si saraci!Nu este o perspectiva buna pentru natiune, dar speram ca politicienii isi vor indrepta privirile si catre popor si vor lua masuri pentru cresterea nivelului de trai si a calitatii vietii , pana nu e prea tarziu pentru viitorul natiunii.

Burete Adrian

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie