Achizitiile directe raman la nivelul de 15.000 de euro. Modificari ale achizitiilor publice

 

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 827 din data de 10 decembrie 2012 a fost publicata Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 77/2012 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii.

Ordonanta de urgenta transpune in Legea achizitiilor publice nr. 34/2006 prevederile Regulamentului CE nr. 1251/2011 de modificare a Directivelor 2004/17/CE, 2004/18/CE si 2009/81/CE ale Parlamentului European si ale Consiliului, in ceea ce priveste pragurile de aplicare a acestora in cazul procedurilor de atribuire a contractelor de achizitii publice.

Ordonanta de urgenta  mentine pragul pentru achizitiile directe, acesta fiind in continuare echivalentul in lei a 15.000 de euro, insa ajusteaza pragurile peste care exista obligatia efectuarii unei publicitati la nivel european, in sensul corelarii cu noile prevederi europene.

Astfel, publicarea in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene este obligatorie pentru contractul de concesiune de lucrari publice in toate situatiile in care valoarea estimata a acestuia este egala sau mai mare decat echivalentul in lei al sumei de 5 milioane euro.

Pentru flexibilizarea procesului de atribuire a contractelor de achizitie publica se instituie obligatia notificarii in SEAP, de catre autoritatile contractante, a achizitiilor directe care depasesc echivalentul in lei a 5.000 de euro fara TVA.

Alte prevederi se refera la reducerea de 14 zile la 10 zile a termenului de verificare a documentatiilor de atribuire de catre ANRMAP.

Se reglementeaza un termen de trei zile pentru evaluarea documentatiilor de atribuire, care reprezinta o revenire la o documentatie respinsa de ANRMAP, si un termen de doua zile pentru verificarea eratelor la invitatiile de participare.

Actul normativ aduce si o serie de serie de completari si clarificari in solutionarea contestatiilor.

Astfel, se introduce prevederea ca decizia motivata a Consiliului privind modul de solutionare a contestatiei se publica de catre autoritatea contractanta in SEAP in termen de 5 zile de la data primirii, fara referire la datele de identificare a deciziei si ale partilor, la datele cu caracter personal, precum si la acele informatii pe care operatorul economic le precizeaza in oferta sa ca fiind confidentiale, clasificate sau protejate de un drept de proprietate intelectuala.

Procesele si cererile privind acordarea despagubirilor pentru repararea prejudiciilor cauzate in cadrul procedurii de atribuire, precum si cele privind executarea, nulitatea, anularea, rezolutiunea, rezilierea sau denuntarea unilaterala a contractelor de achizitie publica se vor solutiona in prima instanta de catre sectia de contencios administrativ si fiscal a tribunalului in circumscriptia caruia se afla sediul autoritatii contractante.
In vechea reglementare, era competenta sectia comerciala a tribunalului in circumscriptia caruia se afla sediul autoritatii contractante.

Dispozitiile ordonantei de urgenta intra in vigoare la 1 ianuarie 2013.

juridice.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie