Suprematia legii

 

Pe 8 decembrie am sarbatorit Ziua Constitutiei României – în 1991 a fost adoptata prin referendum Constitutia noastra de dupa Revolutia din 1989. Pe 9 decembrie a fost Ziua Internationala Anticoruptie – în 2003 s-a deschis spre ratificare Conventia Natiunilor Unite împotriva Coruptiei. Pe 10 decembrie a fost Ziua Internationala a Drepturilor Omului – în 1948 Adunarea Generala a ONU a adoptat Declaratia Universala a Drepturilor Omului. Asadar, toate cele trei evenimente sunt legate de ceea ce se cheama rule of law (tradus la noi prin diverse sintagme: “statul de drept”, “suprematia legii”, “preeminenta dreptului”)- un studiu pe aceasta tema a Comisiei de la Venetia a fost adoptat în 2011.

Pentru mine e clar: traseul pe care se va merge este cel al mentinerii democratiei prin respectarea drepturilor omului si, când e cazul, apararea drepturilor individului de catre un sistem de justitie independent. Nimeni si nimic nu ma va clinti din convingerea ca e singurul drum pe care îl are în fata România. Iar autoritatile care conduc tara asta, indiferent de coloratura, sunt obligate sa îl urmeze. Repet, obligate.

Rostul conducatorilor este sa îsi exercite functia cu responsabilitate si sa adopte cele mai adecvate solutii pentru Binele Social. Eu asta astept de la oricine guverneaza: ca judecator, sa îmi respecte si sa îmi asigure independenta, iar ca cetatean, sa faca tot ce le sta în putinta ca tara sa evolueze si locuitorii ei sa o duca cât se poate de bine. Nu ma intereseaza care partid conduce tara (cât timp este unul legitim si nu e exponent al totalitarismului – caci atunci am obligatia înscrisa în art. 7 din Codul deontologic sa rectionez, având datoria de a sustine statul de drept). Ma intereseaza si ma astept ca orice partid care ajunge sa ne conduca tara, sa respecte cerintele de mai sus, caci interesul sau de a ajunge la putere a fost împlinit si de acum el se metamorfozeaza în autoritate publica a statului a carei misiune este binele tuturor.

Într-o democratie, aceste aspecte sunt elementare.

Cristi Danilet, juridice.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie