Comisia de Supraveghere a Asigurarilor in curs de desfiintare
Atributiile si personalul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor vor fi preluate de o noua institutie pana cel tarziu in luna martie a anului viitor, potrivit unui proiect de OUG publicat luni de Finante.
Mai mult decat atat, institutia nou-infiintata, care ar urma sa se numeasca Autoritatea de Supraveghere Financiara, va prelua si competentele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, precum si pe cele ale Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare. Practic, noua autoritate va desfiinta toate autoritatile de supraveghere din sectorul financiar, cu exceptia celor care tin de Banca Nationala a Romaniei.
Un proiect de OUG publicat luni pe pagina de internet a Ministerului Finantelor Publice (MFP) propune infiintarea in Romania a unei autoritatii unice de supraveghere financiara, responsabila cu supravegherea prudentiala a pietei de capital, a sectorului asigurarilor si a sistemului d e fonduri de pensii private.
Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) va fi o autoritate administrativa autonoma, de specialitate, cu personalitate juridica, independenta, autofinantata, care isi exercita atributiile prin preluarea tuturor atributiilor si prerogativelor Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor si Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.
Potrivit Guvernului, aceasta noua autoritate este menita sa asigure eficientizarea activitatii de supraveghere sectoriala realizata in afara ariei de competenta a bancii centrale, „avand in vedere disfunctionalitatile constatate, mai ales in ultima perioada, in activitatea desfasurata in sectorul pietei de capital si cel al asigurarilor”.
„Luarea acestor masuri in regim de urgenta se impune in considerarea faptului ca exista riscul ca, in actuala conjunctura, in care se mentin tensiunile generate de criza economica, aceste disfunctionalitati sa submineze, prin contaminare, increderea populatiei in serviciile oferite de intregul sistem financiar si in modul in care se realizeaza supravegherea acestora, intrucat aspectele vizate constituie o situatie extraordinara, a carei reglementare nu poate fi amanata„, se mai precizeaza in preambulul proiectului de OUG.
Initiatorii actului normativ mai arata ca in prezent majoritatea tarilor membre ale Uniunii Europene supravegherea sectorului financiar este realizata prin intermediul a unei autoritati unice. Mai exact, 15 state au adoptat acest model, printre acestea numarandu-se: Marea Britanie, Cehia, Danemarca, Suedia, Germania sau Austria ori Finlanda.
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!