Financial Times: Guvernul roman, in fata unei victorii electorale zdrobitoare

 

O victorie electorala zdrobitoare pare sa readuca la putere cu un mandat solid actuala coalitie de guvernamant din Romania, potrivit sondajelor de opinie la iesirea de la urne dupa scrutinul parlamentar de duminica.

Victoria asteptata a Uniunii Social Liberale (USL), condusa de premierul Victor Ponta, reprezinta si o infrangere de rasunet pentru rivalul acestuia, presedintele Traian Basescu. Dar, desi rezultatul alegerilor pare sa fie limpede, ceea ce se va intampla exact in continuare nu este deloc clar, in conditiile in care vicleanul Basescu inca mai poate avea cateva carti de jucat, comenteaza luni beyondbrics, blog afiliat Financial Times.

In orice caz, USL va avea foarte probabil o majoritate absoluta in parlament si, posibil, chiar doua treimi dintre mandate, desi va dura cateva zile pana cand voturile numarate vor fi transformate in mandate parlamentare, dat fiind sistemul electoral complicat din Romania.

O majoritate de doua treimi l-ar pune pe Ponta in „pole position” pentru a fi din nou prim-ministru, conducand un guvern din care sa faca parte Partidul Social-Democrat, liberalii lui Crin Antonescu si conservatorii lui Dan Voiculescu, un alt magnat media si o mai veche eminenta cenusie in viata publica din Romania.

Dar exista inca posibilitatea ca bataiosul Traian Basescu sa incerce sa-si foloseasca parghiile politice pentru a forta o divizare post-electorala a USL si sa dezmembreze factiunile mai influentabile ale acesteia pentru a construi o coalitie cu Alianta Romania Dreapta (ARD), cu Partidul Poporului-Dan Diaconescu (PP-DD) si cu reprezentantii minoritatilor, in special a celei maghiare. Basescu ar putea vedea in asta o ultima sansa de a zadarnici o alta tentativa de suspendare a sa – presedintele a supravietuit unui referendum sustinut de guvern in luna iulie doar ca urmare a neindeplinirii pragului minim necesar al prezentei la vot; Antonescu, Voiculescu si numerosi parlamentari USL se pare ca il au din nou in catare, adauga FT.

Timothy Ash, seful diviziei pentru studierea pietelor emergente la Standard Bank, considera ca acest scenariu este improbabil, data fiind victoria covarsitoare a USL. Desi traseismul este ceva comun in politica romaneasca – ea a contribuit la insasi caderea unui guvern pro-Basescu in luna aprilie -, umilirea ARD in scrutinul de duminica ar face din aceasta strategie una cu grad ridicat de risc.

Exista pericolul, de asemenea, sa arunce Romania intr-o noua criza constitutionala, dupa 12 luni in care au cazut doua administratii pro-Basescu si dupa mult criticatele tentative ale lui Victor Ponta de a exercita controlul guvernamental asupra institutiilor nationale independente.

Majoritatea romanilor, a investitorilor si a organizatiilor internationale, printre care Uniunea Europeana si FMI, spera ca viitorul guvern sa lase deoparte disputele politice dure si sa inceapa sa raspunda provocarilor economice ale tarii.

Traian Basescu si aliatii sai sunt nepopulari in parte ca urmare a perceptiei ca ar avea un stil arogant si autoritar, dar mai ales ca urmare a masurilor de austeritate dure pe care le-au impus. Asumandu-si un rol important in guvernare inca de la prima alegere a sa, in 2004, presedintele suporta acum consecintele pentru masuri precum taierea cu 25% a salariilor in sectorul public si cresterea TVA luate in mandatul sau, in conditiile in care economia Romaniei a fost afectata de criza economica internationala incepand din 2009, continua publicatia britanica.

Desi anul 2012 a fost unul mizerabil din punct de vedere politic, Romania a reusit de fapt sa castige laude internationale pentru ca a ramas fidela programului sau de austeritate, administratia Ponta nedeschizand portile ecluzelor fiscale, asa cum poate se asteptau unii. Deficitul bugetar este tinut sub control, iar datoria – niciodata atat de ridicata potrivit standardelor europene – este si ea tinuta sub control la circa 32% din PIB, conform FMI.

Negocierea unui nou acord standby cu FMI va fi (poate) prioritatea viitorului guvern. Un acord cu Fondul ar ajuta la recastigarea increderii investitorilor, dar, ca orice astfel de intelegeri, probabil va avea pretul sau. Romaniei i se va cere, inca o data, sa isi tina situatia fiscala in ordine de aceasta data si de asemenea sa accelereze procesul de privatizare a marilor intreprinderi de stat.

„Acesta este cel mai bun rezultat dintr-o perspectiva de piata. Speranta este, de asemenea, ca USL sa se tina departe de initierea unor reforme constitutionale si sa isi concentreze eforturile mai degraba pe economie – inca blocata intr-o faza de crestere economica slaba – piata va dori ca noul guvern sa se angajeze rapid fata de un nou acord cu FMI care pare foarte probabil, date fiind comentariile facute de liderii USL in timpul campaniei electorale”, explica Ash.

Tinand cont de turbulentele prin care a trecut Romania si de criza prelungita din zona euro, cresterea de 1% din PIB in acest an si de 2,5% din PIB anul viitor (potrivit previziunilor FMI) nu este un rezultat foarte rau, dar romanii care au iesit in strada la inceputul anului pentru a protesta contra guvernului sustinut de Basescu inca asteapta cresterea salariului real si o conducere politica transparenta, conchide FT in comentariul sau.

agerpres.ro.

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie