Deductibilitatea tichetelor de vacanta

 

Ne aflam in plin sezon al vacantelor si „ninge” cu oferte turistice din toate partile.  In astfel de perioade, tichetele de vacanta isi dovedesc din plin utilitatea. Aflati ce companii le pot acorda, ce conditii trebuie sa indeplineasca beneficiarii, care este limita superioara a valorii deductibile si tot ce trebuie sa stiti in materie de legislatie si fiscalitate despre acest tip de tichete.

Au cea mai mare deductibilitate pentru companiile care folosesc instrumente alternative de motivare a angajatilor

Conform OUG 8/2009, nivelul maxim al sumelor care pot fi acordate salariatilor sub forma tichetelor de vacanta este echivalentul a 6 salarii de baza minime brute pe tara, pentru un angajat. Astfel, putem spune ca limita superioara a valorii deductibile pentru tichetele de vacanta este foarte atractiva, fiind in prezent de 4.200 de lei pe angajat si pe an calendaristic.

Le poti acorda numai daca ai fost „pe plus” anul trecut

Una dintre conditiile impuse angajatorilor care acorda tichete de vacanta este aceea ca in anul fiscal anterior acordarii acestora sa fi inregistrat profit sau venit, dupa caz.

Contractul de munca, obligatoriu

Conform cadrului legal care reglementeaza acordarea de tichete de vacanta (OUG8/2009 si HG 215/2009), tichetele de vacanta pot fi acordate de catre o companie doar angajatilor  incadrati cu contract de munca.

Cumul de functii? Cate tichete se pot primi

In cazul cumulului de functii, tichetele de vacanta pot fi acordate, conform legii, numai de catre angajatorii unde beneficiarii in cauza isi au functia de baza.

Tichetele de vacanta trebuie evidentiate in bugetele de venituri si cheltuieli ale companiilor

Angajatorii care acorda tichete de vacanta beneficiarilor vor cuprinde in bugetele de venituri si cheltuieli, intr-o pozitie distincta de cheltuieli denumita «Tichete de vacanta », sumele destinate valorii nominale a tichetelor de vacanta. Prin regulamente interne se stabilesc categoriile de beneficiari care primesc tichete de vacanta, numarul acestora precum si nivelul sumelor care se acorda anual sub forma tichetelor de vacanta.

Pentru sumele acordate in tichete de vacanta se plateste doar impozitul pe venit

Pentru sumele acordate in tichete de vacanta potrivit legii, angajatul plateste doar impozitul pe venit de 16%,  compania fiind scutita de plata contributiilor sociale ale angajatului si ale angajatorului.

Tichetele de vacanta inlocuiesc prima de vacanta in bani

Compania care acorda tichete de vacanta propriilor angajati nu mai poate acorda si prima de vacanta in bani in cursul aceluiasi an fiscal.

Tichetele de vacanta trebuie platite de catre angajatori inainte de a le distribui angajatilor

Conform legislatiei in vigoare, tichetele de vacanta nu pot fi distribuite de angajatori propriilor angajati, daca acestia nu au achitat unitatii emitente la data stabilita pentru distribuire, integral, contravaloarea nominala a tichetelor de vacanta achizitionate, inclusiv pretul imprimatelor reprezentand tichetele de vacanta.

Este o reglementare foarte importanta si care vizeaza o transparenta a tranzactiilor realizate de catre unitatile emitente si respectarea acesteia este atent monitorizata de catre autoritati.

Tichetele de vacanta pot fi utilizate timp de 1 an de zile

Perioada de valabilitate a unui tichet de vacanta este de 1 an de la data emiterii. Astfel angajatul poate alege perioada cea mai potrivita pentru el,  pentru a merge in vacanta.

Tichetele de vacanta neutilizate in perioada de 1 an de valabilitate de catre angajati trebuie returnate de catre angajatori la unitatile emitente inainte de momentul expirarii acestora. Dupa acest moment (365 zile de la data emiterii) tichetele expirate si neutilizate nu mai pot fi decontate de catre unitatile emitente catre unitatile de turism, deoarece banii au fost deja virati la bugetul de stat.

Tichetele pot fi utilizate doar pentru vacante in Romania

Tichetele de vacanta pot fi utilizate doar  pentru achizitionarea de pachete turistice in unitati turistice din Romania autorizate de Ministerul Turismului: hoteluri, pensiuni turistice si agroturistice,  structuri de primire cu functiuni de cazare pe nave fluviale si maritime, cabane turistice, campinguri, sate de vacanta, popasuri turistice, casute tip camping, unitati de tratament balnear, etc. Pachetele turistice achizitionate fie de la receptia unitatii hoteliere, fie de la agentia de turism, trebuie sa includa obligatoriu servicii de cazare. Acestea mai pot include: masa, transport, agrement si tratament balnear.

Sodexo Pass Romania, avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie