Cum se rezolva situatia Sibex-ului?

 

Daca actionarii Sibex doresc, cu adevarat, asa cum sustin, o revitalizare a bursei, nu îsi pot permite amânarea stabilirii unei strategii, cu tinte si termene concrete.

Desi institutia abia a avut alegeri pentru o noua conducere, Adunarea Generala programata pentru 10/11 decembrie, pentru rectificarea bugetului pe 2012 si aprobarea celui pe primele patru luni din 2013 nu este deloc lipsita de importanta.

Totusi, se pare ca nu este atât de simplu ca actionarii sa cristalizeze un „ideal comun”, mai ales dupa ce, în AGA din noiembrie, s-au înfruntat doua tabere, una în jurul actionarului Bogdan Balosan, care a câstigat detasat, si alta în jurul SIF Moldova.

Doua propuneri contrare: Contractul de administrare prevede profituri trimestriale, bugetul este în pierdere

Propunerile de buget discutate în AGA intra în coliziune cu un alt punct de pe ordinea de zi, propus de SIF2 Moldova, respectiv redactarea si publicarea unor noi contracte de administrare care sa fie asumate individual de fiecare administrator.

Potrivit propunerii de rectificare a bugetului, Sibex ar urma sa încheie anul cu o pierdere de 1,5 milioane de lei, iar pentru primele patru luni din 2013 este propusa o pierdere de 500.000 lei.

Aceasta perspectiva nu îi încânta deloc pe actionari, iar, la limita, scenariul ca bugetele propuse sa fie respinse poate capata o oarecare probabilitate.

Contractul de administrare propus de SIF Moldova stabileste ca unul dintre pricipalele obiective stabilite de comun acord de catre parti este ca societatea sa înregistreze profit la sfârsitul fiecarui exercitiu financiar.

Este interesant de vazut ce vor decide actionarii, mai ales ca, potrivit unor zvonuri, unora dintre administratori nu prea le-ar surâde ideea sa îsi asume anumite obiective.

Actionarii se vor mai pronunta în AGA si asupra altor propuneri SIF Moldova, respectiv supunerea la vot a unui plan cu masuri concrete de restructurare a bursei din Sibiu, precum si a programului de activitate al Consiliului de Administratie, privind aplicarea strategiei pe termen scurt, mediu si lung.

Bogdan Balosan, care detine 5% din Sibex, a solicitat completarea ordinii de zi cu revocarea contractului de audit încheiat cu KPMG si selectia unui nou auditor.

Desi actionarii Bursei sibiene si-au ales o noua conducere în noiembrie, alesii nu îsi vor ocupa fotoliile de administrator în sedinta de astazi, întrucât nu au fost înca validati de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare.

Dan Simionescu, de la SIF3 Transilvania, este singurul dintre administratorii Sibex care nu a fost revocat de actionari, în Adunarea Generala din noiembrie, astfel ca, cel mai probabil, el este cel care va conduce sedinta.

Consiliul este completat de Valentin Ionescu, de la SIF2 Moldova, Iancu Adrian Stavrositu, de la SSIF Interfinbrok Corporation, Cristina Manuela Dutu, propusa de Bogdan Balosan (care detine 5% din Sibex) si Daniel Grigoropol, propus de Georgeta Camelia Grecu.

Adina Ardeleanu, bursa.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie